Η Ολλανδία ψηφίζει την Τετάρτη και κατόπιν ακολουθούν η Γαλλία και η Γερμανία, όμως άλλη μια μεγάλη χώρα, η Ιταλία, θα προσφύγει στις κάλπες μεταξύ του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και του 2018. Και το Κρεμλίνο εκτός από τις άμεσες εκλογές δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την Ιταλία, μία από τις χώρες όπου έχει αναπτυχθεί αναπάντεχα έντονος αντιευρωπαϊσμός. Η Ρωσία έχει προσεγγίσει δύο κόμματα που φαινομενικά βρίσκονται σε αντίθετες ιδεολογικές κατευθύνσεις: την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Και τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ΕΕ. Στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνουν συνολικά 40% –ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Ο Ματέο Σαλβίνι πέταξε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα και υπέγραψε συμφωνία με το κυβερνών κόμμα. Ομως η ανακοίνωση άφησε υπονοούμενα για κάτι περισσότερο. «Μετά τη Λέγκα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ανάλογη συμφωνία και με άλλο ένα ιταλικό κόμμα: το Κίνημα 5 Αστέρων» δήλωσε ο Σεργκέι Ζελέζνιακ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν. «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία με όλα τα ιταλικά κόμματα, αλλά με το Κίνημα 5 Αστέρων έχουμε οικειότητα, ο διάλογος με τους εκπροσώπους του είναι ανοιχτός και διαρκής και θα υπογράψουμε μαζί τους όταν είναι έτοιμοι» πρόσθεσε ο νεαρός ρώσος πολιτικός, που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο –που έχει επαινέσει την πολιτική ισχύ του Πούτιν και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις –δεν σχολίασε την ανακοίνωση. Ομως η εφημερίδα «Στάμπα» έγραψε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ρωσικού κυβερνώντος κόμματος και της Λέγκας του Βορρά αναφέρεται σε «συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, υπεράσπισης των παραδοσιακών αξιών, καθώς και μελλοντική οικονομική συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ρωσίας», ενώ θα αποτελέσει «τη βάση για την υπογραφή και άλλων συμφωνιών στο μέλλον», κατά τον Ζελέζνιακ.

Παρόμοιες αναφορές γίνονται και σε παρεμφερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την Ενωμένη Ρωσία με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, καθώς και με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές του Κόμματος Ελευθερίας στη Γαλλία. Συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με το ξενοφοβικό ακροδεξιό γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολοντίν.

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, που υπέγραψε τη συμφωνία στη Μόσχα, φωτογραφίστηκε με τον Ζελέζνιακ και ανήρτησε τις φωτογραφίες στο facebook μαζί με τα βασικά σημεία: «Αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ειρηνευτική προσπάθεια στη Λιβύη, αγώνας εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και άρση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, που στοίχισαν 5 δισ. ευρώ και χιλιάδες θέσεις εργασίας».