Ενα εκατομμύριο επισκέπτες σε μια δεκαετία για τα εννέα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, οκτώ εκ των οποίων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων και ακαθάριστο εγχώριο προϊόν χαμηλότερου του εθνικού μέσου όρου. Μόνο την τελευταία τετραετία η αύξηση στην προσέλευση του κοινού φτάνει το 40% και η παρουσία τους σε περιοχές της ελληνικής περιφέρειας με ποσοστά απασχόλησης χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου έχει συνεισφέρει ώστε να επεκταθεί η τουριστική περίοδος πέραν της καλοκαιρινής περιόδου.

Τα στοιχεία παρουσίασε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ Σοφία Στάικου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα ελληνικά θεματικά μουσεία που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής Τουρισμού και Μεταφορών Ελίζα Βόζενμπεργκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεταξύ των δεδομένων που παρουσίασε η Σοφία Στάικου είναι ότι τα οφέλη στον τουρισμό από τα μουσεία του ΠΙΟΠ ανέρχονται σε 4,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. προκύπτουν από άτομα που επισκέφθηκαν την περιοχή λόγω ενός από τα μουσεία και διανυκτέρευσαν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή η εκτιμώμενη δαπάνη δεν θα κατευθυνόταν στις τοπικές κοινωνίες αν δεν λειτουργούσαν εκεί τα μουσεία του ΠΙΟΠ.

Τα εννέα θεματικά μουσεία απασχολούν 251 εργαζομένους. Εχουν καταφέρει να αποσπάσουν την πολύ θετική γνώμη των επισκεπτών σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, το οποίο αποτυπώνει ότι το δίκτυο των μουσείων αλλά και το καθένα χωριστά αποτελούν «θύλακα αριστείας», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΙΟΠ και συμπλήρωσε: «Δεν θεωρήσαμε την αριστεία ως πρόβλημα αλλά ως προϋπόθεση για την επιτυχία». Για να καταλήξει: «Είμαι της γνώμης ότι ο εορτασμός του 2018, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα πρέπει να αναδείξει τη σημασία των θεματικών μουσείων».