Επανεξέταση της στρατηγικής που ακολουθεί μεταπολιτευτικά η χώρα μας στα ελληνοτουρκικά προκρίνει η ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι η όξυνση στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαβλέπει ότι το χάσμα που έχει ανοίξει ανάμεσα στην Αγκυρα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί να αποκτήσει βάθος και να μεταβάλλει διαμορφωμένες ισορροπίες, χωρίς οι εξελίξεις να είναι απαραιτήτως ευνοϊκές για τη χώρα μας –ως αρχικός αποδέκτης της τουρκικής προκλητικότητας. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για μια νέα ευρωπαϊκή θεώρηση των σχέσεων με την Αγκυρα –και κρίνεται αναγκαίο η Ελλάδα να μην περιοριστεί σε ρόλο παρατηρητή ενός νέου σκηνικού.
Κατά τις επαφές Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει μια μεταστροφή που θα ευνοούσε μια επιθετικότερη πολιτική απέναντι στην Τουρκία και το σύστημα Ερντογάν. Ο εκλογικός κύκλος που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ολλανδία, επιτρέπει μια σκληρή ρητορική, η οποία αποσκοπεί να υψώσει αναχώματα και σε ακροδεξιούς τακτικισμούς, αλλά σχεδόν προεξοφλείται ότι οι σχέσεις με την Αγκυρα δεν θα επανέλθουν στο προγενέστερο στάδιο, τουλάχιστον όσο τα ηνία στη γείτονα θα παραμένουν στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μήνυμα Κουμουτσάκου. Το μήνυμα για εξέταση των ελλητουρκικών από νέα οπτική φρόντισε να μεταφέρει χθες και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, στον απόηχο και του ευρωπαϊκού «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Είναι επείγον και στρατηγικής σημασίας να επανεξετάσουμε και να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο της διαχείρισης και της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων» ανέφερε (στο ΑΠΕ), ενώ έκανε λόγο για «επικίνδυνες συμπεριφορές και απαράδεκτες αμετροέπειες» από την πλευρά της Αγκυρας.
Με την παρέμβασή του, η οποία απηχεί τις κεντρικές θέσεις τις γαλάζιας ηγεσίας, ο Κουμουτσάκος προανήγγειλε, ουσιαστικά, πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πειραιώς, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πέραν της έντασης στις σχέσεις της ΕΕ με την Αγκυρα, η ελληνική πολιτική «πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμoρφώνονται από μια Τουρκία που γίνεται όλο και περισσότερο Ανατολή και όλο και λιγότερο Δύση».
Σε ένα νέο μέτωπο με τον Πάνο Καμμένο, εξάλλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επέκρινε τον υπουργό Αμυνας για «επιπολαιότητα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη», καθώς «σε στιγμές έντασης οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας δεν κάνουν δηλώσεις».
Η «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ». Τα δικά του μηνύματα στην Αγκυρα, με φόντο την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη περιοδεία του που ξεκινά σήμερα στην Κρήτη. Τα κεράσματα με τσικουδιές που προγραμματίζονται, πάντως, σε Ηράκλειο και Λασίθι θα έχουν ως βασικό αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, αποσκοπώντας να αναδείξουν μια μεγάλη μεταστροφή σε μια εκλογική περιφέρεια που θεωρούσε προνομιακή ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι η «μάχη της Κρήτης» μπορεί να επιβεβαιώσει την εικόνα μιας πρωτοφανούς κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επενδύει και για προσωπικούς λόγους σε μια γαλάζια κυριαρχία στο νησί.
Η νέα μετάβαση Μητσοτάκη στην Κρήτη είχε προγραμματιστεί να γίνει προ δύο εβδομάδων, αλλά είχε αναβληθεί λόγω του θανάτου του Ευάγγελου Μπασιάκου. Με την κεντρική πολιτική ομιλία στο Ηράκλειο, σήμερα το βράδυ, ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να ενισχύσει το μήνυμα του η ΝΔ εκφράζει μια «νέα κοινωνική πλειοψηφία», Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στη συνοχή του κόμματος και θα καλέσει εκ νέου σε πλήρη συστράτευση τόσο τα γαλάζια στελέχη όσο και την κομματική βάση με στόχο την «πολιτική αλλαγή». Προς την ίδια κατεύθυνση, εξάλλου, θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ και με την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη.