Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιμένει ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο για το μάθημα των Θρησκευτικών. Μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη εβδομάδα –κατά την οποία οι μητροπολίτες αποφάσισαν να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία για τα Θρησκευτικά υπενθυμίζοντας όμως και τις γνωστές κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας –ο Ιερώνυμος επανήλθε στο θέμα την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας των Χαιρετισμών στον ανακαινισμένο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης, στην Αιόλου.
Πριν περάσω στο πολιτικό ζουμί της επιμονής του Αρχιεπισκόπου, να σας πω ότι στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε ο παριστάμενος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά σας παραπέμπω στο «Στίγμα» (σελ. 9) για να μάθετε τον λόγο.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του ναού σημειώνοντας πως το υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Εκκλησία, όπως και η Εκκλησία χωρίς το υπουργείο.
Αλλωστε για την «πρώτη επίσημη» του ναού, παρέστησαν, εκτός από τον υπουργό, η πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, καθώς και άλλοι αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και συντηρητές που συνέβαλαν στην αναστήλωση του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιωτίσσης.
Μιλώντας λοιπόν ο Ιερώνυμος, συμπλήρωσε: «Εχει όμως και η Εκκλησία δίκιο όταν ενδιαφέρεται για τις αρχαιότητες, επειδή είναι δικές της. Οπως και με τα Θρησκευτικά. Είναι θέμα των γονέων, είναι θέμα της Πολιτείας, αλλά είναι και θέμα της Εκκλησίας».
Και συμπλήρωσε ότι «η Εκκλησία είναι ο φύλακας και ο φρουρός αυτού του τόπου. Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται. Οι ιδέες αλλάζουν, αλλά η πατρίδα μας, οι παραδόσεις μας, η ιστορία μας, πρέπει να είναι κοντά μας».
Ευχαριστίες από την Εκκλησία της Κρήτης
Πάντως ο Ιερώνυμος αισθάνεται δικαιωμένος για τους χειρισμούς του στο θέμα των Θρησκευτικών και θέλει να το δείξει. Αυτόν τον σκοπό –όπως φαίνεται –εξυπηρετεί και η δημοσιοποίηση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών της ευχαριστήριας επιστολής που δέχθηκε ο επικεφαλής της από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης για τα όσα ενεργεί υπέρ της Εκκλησίας «διακριτικώς, συνετώς και αποτελεσματικώς» στους «χαλεπούς καιρούς».
Ο Αρχιεπίσκοπος της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης Ειρηναίος επιδοκιμάζει τους χειρισμούς του Ιερώνυμου τονίζοντας πως η εποικοδομητική συζήτηση και η συνεννόηση για λίαν σοβαρά θέματα, «ως της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως αποτελεί ισχυρή βάση για τη δυναμική από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων και την τελέσφορη τοποθέτηση έναντι της Ελληνικής Πολιτείας επ’ αγαθώ της Εκκλησίας».
Εξηγήσεις για
το χρυσό εφάπαξ
Σε μείζον πολιτικό θέμα απειλεί να εξελιχθεί για την κυβέρνηση το χρυσό εφάπαξ του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα. Τουλάχιστον αυτό σηματοδοτεί η σημερινή παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου πλάι στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζουν για το επίμαχο θέμα, υποσχόμενοι αποκαλύψεις.
Τι λέει η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ; Οτι η αποζημίωση του Νίκα καθορίστηκε στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων της εταιρείας της ανώτατης διευθυντικής βαθμίδας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του ΔΕΣΦΑ.
Τι άλλο όμως είπε προ ημερών ο Σταθάκης; Οτι ο Νίκας προήχθη αυτοδίκαια από διευθυντής σε γενικό διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικό και ο οργανισμός της εταιρείας. Αρα, δικαιολογείται να πάρει το εφάπαξ που αναλογεί στην ανώτερη βαθμολογικά θέση του.
Εψαξα λοιπόν και εγώ στο καταστατικό του ΔΕΣΦΑ και δεν βρήκα πουθενά να μιλά για αυτοδίκαιη προαγωγή ενός στελέχους σε ανώτερη βαθμίδα, επειδή τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος. Αλλο δηλαδή οι απολαβές του να διαμορφώνονται στο ύψος της ανώτατης διευθυντικής βαθμίδας, και άλλο να συνταξιοδοτηθεί και με αυτή την βαθμίδα, γεγονός που επηρεάζει το εφάπαξ και τη σύνταξή του. Απορίες μεταφέρω…