Στην υπηρεσία των έξυπνων πόλεων τίθενται πλέον τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα χάρη σε μια ελληνική εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει τη ζωή των δημοτών, παρέχοντάς τους μια σειρά υπηρεσιών που ξεκινούν από το εύκολο παρκάρισμα και φτάνουν στην εξ αποστάσεως πληρωμή των λογαριασμών.

Τη σύνδεση των πόλεων με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ανέλαβε να διευκολύνει η ελληνική εταιρεία Smartpass, που δημιουργήθηκε από τη Warply. Στόχος είναι όλοι οι δήμοι να μπορούν να προσφέρουν στους δημότες τους τη δυνατότητα –εύκολα και γρήγορα από το κινητό τους –να διαχειρίζονται τις πληρωμές που αφορούν κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

H Smartpass εξειδικεύεται σε IoT (Internet of Things) υπηρεσίες για δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, προσφέροντας υπηρεσίες για τους πολίτες, με τα έξυπνα κινητά (smartphones) στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, μέσα από ένα mobile application, όλοι οι δήμοι θα μπορούν να προσφέρουν στους δημότες τους τη δυνατότητα να παρκάρουν, να εξοφλούν κλήσεις, λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης, να πληρώνουν τέλη για τραπεζοκαθίσματα και θέσεις σε λαϊκές αγορές και γενικά να διαχειρίζονται όλες τις πληρωμές που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις διάφορες υπηρεσίες της.

Η Smartpass, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, είναι μια ολοκληρωμένη λύση που παρέχει αισθητήρες (hardware και software), έτοιμη εφαρμογή κινητού για τον πολίτη και τον δήμο, καθώς και ειδική πλατφόρμα analytics με δυνατότητα διασύνδεσης με 3rd party συστήματα.

Μεταξύ άλλων, η Smartpass προσφέρει αισθητήρες (sensor hardware), οι οποίοι λειτουργούν στα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα (π.χ. LoRa και nb-iot), για τις θέσεις παρκαρίσματος, τον δημοτικό φωτισμό, τους μετρητές νερού και ενέργειας, καθώς και για τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Οι πληρωμές. Επίσης, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ενοποιημένη πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι τοπικές Αρχές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο και να μελετούν τις πληρωμές και τις οφειλές των δημοτών και των επιχειρηματιών, αλλά και να διαχειρίζονται μια σειρά δραστηριοτήτων απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι διάφορες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται όλες τις έξυπνες λειτουργίες της πόλης μέσω ενός ενιαίου User Interface (UI). Ενδεικτικά αναφέρονται η εξοικονόμηση στον φωτισμό των πόλεων, η βελτιστοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και η ανακύκλωση. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα ανάπτυξης και πρόσθετων εφαρμογών που εντάσσονται στο ευρύτερο φάσμα των έξυπνων πόλεων.