Μία οικογένεια φαρμάκων που καταπολεμούν τον κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών, μπορεί να είναι αποτελεσματική και για μία στις πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Τα φάρμακα λέγονται αναστολείς του PARP και, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να αποδίδουν και σε μη κληρονομούμενες μορφές της νόσου.
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Wellcome Trust Sanger Institute, οι οποίοι δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Medicine.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι κληρονομούμενες μορφές ορισμένων καρκίνων του μαστού, των ωοθηκών αλλά και του προστάτη σχετίζονται με μεταλλάξεις (ελαττώματα) στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.
Όσοι φέρουν κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις (σ.σ. όπως συμβαίνει στην περίπτωση της αμερικανίδας ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί), διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποια από τις προαναφερθείσες μορφές καρκίνου.
Οι αναστολείς του PARP δημιουργήθηκαν ειδικά για να επιτίθενται στους όγκους που είναι θετικοί σε αυτά τα ελαττωματικά γονίδια.
Οι έως τώρα μελέτες τεκμηρίωσαν την αποτελεσματικότητά τους στον κληρονομούμενο καρκίνο των ωοθηκών και έτσι, το 2014 εγκρίθηκε στην Ευρώπη το πρώτο φάρμακο της οικογένειας, η ολαπαρίμπη (olaparib), ενώ στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί δύο, η ολαπαρίμπη το 2014 και τον περασμένο Δεκέμβριο η ρουκαπαρίμπη (rucaparib).
Υπό προεγκριτική αξιολόγηση, εξ άλλου, ή στο τελικό στάδιο των κλινικών μελετών βρίσκονται και άλλοι αναστολείς του PARP.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα των καρκινικών όγκων του μαστού 560 γυναικών και συνέκριναν τους συνδυασμούς των μεταλλαγμένων γονιδίων που εντόπισαν με τα BRCA1 και BRCA2.
Όπως διαπίστωσαν, σε πολλές περιπτώσεις οι καρκίνοι του μαστού ήταν γενετικά παρόμοιοι με τους όγκους που φέρουν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, παρότι δεν έφεραν αυτά ακριβώς τα μεταλλαγμένα γονίδια αλλά διαφορετικά.
Μάλιστα οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αυτό συμβαίνει σε ποσοστό έως 20% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι αναστολείς του PARP μπορεί να είναι αποτελεσματικοί και εναντίον αυτών των όγκων, λένε οι ερευνητές, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε κλινική μελέτη στην οποία θα συμμετάσχουν γυναίκες με τη συγκεκριμένη μεταλλαξιογόνο υπογραφή, όπως την αποκάλεσαν οι ερευνητές.
«Κατά το παρελθόν, οι κλινικές μελέτες με τους αναστολείς του PARP εστιάζονταν κυρίως στο 1-5% των γυναικών με κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σερένα -Νικ-Ζαϊνάλ. «Ωστόσο η μελέτη μας υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολύ περισσότερες, οι οποίες έχουν τις ίδιες μεταλλαξιογόνες υπογραφές και τις ίδιες αδυναμίες με εκείνες που προκαλούν τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2.
»Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε σε ειδικά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες».
Ο καρκίνος του μαστού είναι κατά κανόνα σποραδικός, δηλαδή δεν έχει κληρονομικότητα. Στην πραγματικότητα, οι κληρονομικοί καρκίνοι του μαστού είναι η μειονότητα, αφού αφορούν ποσοστό έως 5% των κρουσμάτων του.