Σε «διαζύγιο» έπειτα από 26 ολόκληρα χρόνια αρμονικής συμβίωσης οδηγήθηκαν τα ΕΛΤΑ και το Πανεπιστήμιο Πατρών! Οι πρυτανικές Αρχές με πρόσφατη επιστολή τους προς τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, γνωστοποίησαν την απόφασή τους για απομάκρυνση του ταχυδρομείου από τον παραχωρημένο εντός του ιδρύματος χώρο.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ, εμφανώς δυσαρεστημένη από την εξέλιξη αυτή, προχώρησε στη δημοσιοποίηση του «διαζυγίου», υπογραμμίζοντας ότι το ταχυδρομείο είχε δημιουργηθεί πριν από 26 χρόνια, ύστερα από αίτημα της τότε πρυτανικής Αρχής.

Εκτοτε λειτουργούσε ανελλιπώς σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο, καλύπτοντας τις ανάγκες ταχυδρομικής εξυπηρέτησης του ιδρύματος, των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, πληρωμές λογαριασμών φορέων κοινής ωφέλειας, εξοφλήσεις οφειλών προς το Δημόσιο κ.λπ., ενώ παράλληλα εκτελούσε και έργο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Παρόμοια Ταχυδρομεία λειτουργούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η πρόσφατη αυτοματοποίηση-αναβάθμιση του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ, που έγινε στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για την παροχή υπηρεσιών online, «φαίνεται ότι προκάλεσε τις αντιδράσεις παρακείμενης τράπεζας που φοβήθηκε αλληλοεπικάλυψη υπηρεσιών».

Τελικά, χαμένα από τη «μάχη» αυτή, προσθέτουν οι εργαζόμενοι, βγήκαν τα ΕΛΤΑ, που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία του καταστήματός τους στις 6 Μαρτίου.

Το τάμα και η αυτοκριτική

«Είναι το τάμα μου για τη σωτηρία μου. Αφού σώθηκα από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και βγήκα υγιής και όρθιος από το νοσοκομείο, θεώρησα ότι το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να κινητοποιήσω τους αρμοδίους, να καταφέρω να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι».

Ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, που πριν από τέσσερις μήνες έδινε σκληρή μάχη για τη ζωή του έχοντας προσβληθεί από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, μετατρέπει την τραυματική αυτή εμπειρία του σε έναυσμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει το New York College (ο ιδρυτής του οποίου Ηλίας Φούτσης επίσης βίωσε μία πολύ τραυματική εμπειρία έπειτα από χειρουργική επέμβαση) και η Ελληνική Εταιρεία για τη Διαχείριση Κρίσεων στην Υγεία, ο Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ημερίδα αυτή είναι το πρώτο βήμα της πορείας που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει.

«Αναζητούμε τη νομική φόρμουλα για την ίδρυση ενός φορέα, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που θα μας επιτρέπει να εργαστούμε επάνω στο θέμα των λοιμώξεων» δήλωσε ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον εαυτό του, καθώς ως σύμβουλος υπουργών Υγείας υποτίμησε το συγκεκριμένο θέμα.