Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τόσο λόγω της θεσμικής του ιδιότητας όσο και λόγω του χαρακτήρα του λένε ότι δύσκολα συνήθως αρνείται αιτήματα από φορείς για να επισκεφθεί εκδηλώσεις τους ή να ιερουργήσει σε θρησκευτικές τελετές.

Χθες πάντως η παρουσία του στο Τατόι για το ετήσιο τρισάγιο στους τάφους του Παύλου (πέθανε στις 6 Μαρτίου 1964) και της Φρειδερίκης (6 Φεβρουαρίου 1981) δεν ήταν απλώς τυπική. Αλλωστε έχει τελέσει και άλλες φορές το τρισάγιο των γονέων του Γλίξμπουργκ λόγω της προσωπικής τους σχέσης. Ιερούργησε μάλιστα με τη συμμετοχή τριών μητροπολιτών: Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, Σύρου, Τήνου, Μυκόνου Δωρόθεου και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου. Την όλη τελετή επιμελήθηκε ο αρχιμανδρίτης Πατρίκιος Καλεώδης.

Σας θυμίζω επίσης ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ιερώνυμος είχε ψάλει ειδική δέηση στην τελετή που είχε πραγματοποιηθεί στην υπό ανακαίνιση τότε Μητρόπολη Αθηνών για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον γάμο του Κωνσταντίνου και της Αννας – Μαρίας.

Πολλοί τότε είχαν εκπλαγεί όχι μόνο διότι η Αρχιεπισκοπή είχε ανοίξει τον μητροπολιτικό ναό ειδικά για να γίνει η επετειακή τελετή του πρώην βασιλικού ζεύγους αλλά και επειδή οι υπεύθυνοι είχαν βγάλει από τα υπόγεια της Μητρόπολης τις βασιλικές πολυθρόνες όπου ήταν σκαλισμένο το στέμμα και η ελληνική σημαία.

Στο χθεσινό τρισάγιο στο κοιμητήριο που βρίσκεται στον λοφίσκο Παλαιόκαστρο των πρώην βασιλικών κτημάτων παρόντες ήταν το τέως βασιλικό ζεύγος με τον γιο τους Παύλο και τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ.