Κάνει ό,τι μπορεί η κυβέρνηση για να θυμίζει πόσο έχει πληγεί το… ηθικό της πλεονέκτημα με την υπόθεση του εφάπαξ του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα. Νομίζω ότι αυτό πέτυχαν με την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργιος Σταθάκης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο παρά να αντιστρέψουν το κλίμα και να πείσουν ότι έφταιγαν (ποιος άλλος;) τα ΜΜΕ (για τις ψεύτικες αλήθειες…) και η ΝΔ που έχει λερωμένη τη φωλιά της για τις αμοιβές του ΔΕΣΦΑ λέγοντας ότι το 2007 ως κυβέρνηση είχε κάνει τα ίδια και χειρότερα στην εταιρεία.

Στο διά ταύτα της υπόθεσης έγινε σαφές ότι όλα είναι θέμα νομικής ερμηνείας, κατά πόσο δηλαδή δικαιούται αυτοδικαίως ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ να προαχθεί από διευθυντής σε γενικό διευθυντή και άρα να πάρει εφάπαξ και σύνταξη με αυτό τον βαθμό.

Το στίγμα των όσων ισχυρίστηκαν οι δύο υπουργοί ήταν ότι εφόσον ο διευθύνων σύμβουλος είναι από παλαιότερα εργαζόμενος στην εταιρεία, δεν είναι δυνατόν ιεραρχικά να υπάρχει άλλος εργαζόμενος με υψηλότερο βαθμό. Αρα, θα πρέπει να βρεθεί στην υψηλότερη βαθμίδα, που είναι αυτή του διευθυντή Δραστηριοτήτων (άρθρο 6 της Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας).

Ερωτηθέντες όμως αμφότεροι από ποιο σημείο του καταστατικού προκύπτει η αυτοδίκαιη προαγωγή Νίκα, απάντησαν ότι «αυτήν την ερμηνεία δίνουν όσοι κορυφαίοι νομικοί ρωτήθηκαν».

Αν γίναμε σοφότεροι από τη χθεσινή συνέντευξη; Δεν νομίζω. Μάθαμε ωστόσο και κάτι. Το εφάπαξ που πήρε ο Νίκας ήταν τελικά 203.847 ευρώ, όχι 258.000 που λέει η ΝΔ, και εν πάση περιπτώσει μόλις 26.000 ευρώ πάνω απ’ όσα θα έπαιρνε αν δεν προαγόταν από διευθυντής σε γενικό διευθυντή.