Σε ένα άλλο σύμπαν όπου οι πολιτικοί κρατούν πάντα τον λόγο τους ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι πλέον υποψήφιος της Δεξιάς για τη γαλλική προεδρία: ο ίδιος άλλωστε είχε δηλώσει ήδη από τις 26 Ιανουαρίου, όταν άρχισε το «Canard Enchaîné», τις αποκαλύψεις για τις (φερόμενες ως) αργομισθίες της συζύγου και των παιδιών του, πως σε περίπτωση που του απαγγέλλονταν κατηγορίες θα αποσυρόταν από την κούρσα. Μία αιωνιότητα αργότερα, στον πραγματικό κόσμο αυτή τη φορά, οι γάλλοι εισαγγελείς άσκησαν πράγματι δίωξη χθες στον Φιγιόν για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση καθώς και για αθέτηση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή της Γαλλίας. Αλλά ο υποψήφιος της Δεξιάς έχει από καιρό πια διακηρύξει πως θεωρεί ανώτερο κριτή την κάλπη. Και αφού κατάφερε να προσπεράσει την ανταρσία (μεγάλου) μέρους του κόμματός του, θα φτάσει πράγματι στην κάλπη ως υποψήφιος –και θα χάσει. Το αλλοτινό φαβορί δεν εξασφαλίζει πια παρά ένα 20% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο προεδρικό γύρο και έρχεται τρίτος πίσω από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον «και αριστερά και δεξιά» Εμανουέλ Μακρόν –χθεσινή δημοσκόπηση της Opinionway τους έδινε 27% και 24% αντίστοιχα.
Η είδηση της απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος του Φιγιόν ήρθε μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν: αρχικά, οι ανακριτές είχαν καλέσει τον δεξιό υποψήφιο να παρουσιαστεί ενώπιόν τους σήμερα Τετάρτη, ωστόσο η κατάθεσή του επισπεύσθηκε «ώστε να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ηρεμίας», όπως είπε ο δικηγόρος του –χωρίς να παρακολουθεί ολόκληρη η Γαλλία με άλλα λόγια. Αν και ήταν μια ιδιότυπη κατάθεση: ο Φιγιόν δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, τους διάβασε απλώς μια μακροσκελή δήλωση. Αρνήθηκε για ακόμα μία φορά ότι απασχολούσε εικονικά και μόνο ως βοηθούς τη σύζυγό του Πενελόπ Φιγιόν και τα παιδιά του Μαρί και Σαρλ Φιγιόν, ζήτησε «ούτε εξαιρέσεις ούτε ευνοϊκή μεταχείριση, απλώς σεβασμό του δικαίου», μεταξύ άλλων παρέθεσε και το 16ο άρθρο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ψηφίστηκε το 1789, κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης, από τη Συντακτική Συνέλευση: «Κάθε κοινωνία η οποία δεν έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της και δεν έχει καθορίσει με ακρίβεια τη διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένη». Ενώπιον των ανακριτών πάντως δεν κατήγγειλε κάποια «συνωμοσία» εις βάρος του από «την κυβέρνηση», «την εξουσία», «τους δικαστές» ούτε κάποια απόπειρα πολιτικής δολοφονίας εις βάρος του ίδιου, της εκλογικής διαδικασίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας –αυτά τα αφήνει για τις δημόσιες εμφανίσεις του.
Στο μεταξύ όμως, η εικόνα του «άμεμπτου» και «ακέραιου» που τόσο προσεκτικά είχε καλλιεργήσει ο Φρανσουά Φιγιόν για χρόνια δέχεται απανωτά χτυπήματα. Σύμφωνα με τη «Le Parisien», η θυγατέρα του Μαρί μετέφερε σταδιακά κάπου 33.000 από τις 46.000 ευρώ που είχε λάβει ως «βοηθός γερουσιαστή» του πατέρα της μεταξύ Οκτωβρίου 2005 και Δεκεμβρίου 2006 στον λογαριασμό των γονιών της –για να τους ξεπληρώσει τα έξοδα του γάμου της, σύμφωνα με τη δικηγόρο της. Και ο γιος του Σαρλ, όμως, μετέφερε στον ίδιο λογαριασμό ένα 30% των 4.848 ευρώ από τις μεικτές μηνιαίες αποδοχές του, ως βοηθός και αυτός, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2007 –για να τους ξεπληρώσει τα χρήματα που του έδιναν για ενοίκιο και χαρτζιλίκι όταν ξεκίνησε την ενήλικη ζωή του, σύμφωνα με νομικό του σύμβουλο. Από τα συνολικά 930.000 ευρώ που φέρεται να εισέπραξε ως αργομισθίες η Πενελόπ Φιγιόν, δεν υπάρχουν νεότερα.