Διπλή επίθεση αφενός προς την ΕΕ ότι εφαρμόζει επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες και αφετέρου προς την Ολλανδία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών εξαπέλυσε την Τρίτη η Αγκυρα.Κλιμακώνοντας την ένταση στις διπλωματικές της σχέσεις με κράτη-μέλη της Ενωσης, η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κίνηση των ολλανδικών Αρχών να εμποδίσουν σε τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του απάντησε ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο».

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, έδωσε συνέχεια στη διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Αγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Τουρκικές κυρώσεις εις βάρος της Ολλανδίας

Αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, η Αγκυρα προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί». Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία.

Ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Αγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

Η ένταση ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις αρνήθηκαν τη διεξαγωγή τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων.

Ο τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε τη Δευτέρα και κατά της Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες». «Κυρία Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας; Γιατί δεν αναλαμβάνετε δράση;», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην υποστήριξη που κατά τη γνώμη του παρέχει το Βερολίνο σε υπερασπιστές της κουρδικής υπόθεσης και σε ύποπτους που καταζητούνται από την Αγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης του περασμένου Ιουλίου, δίνοντάς τους καταφύγιο.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Αγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Υπό το φως της παρούσας κρίσης, ωστόσο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε τη Δευτέρα στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία υπέγραφη πριν από έναν χρόνο.

Κατά τη γνώμη του Σονέρ Τσαγκαπτάι , αναλυτή του Washington Institute για την Τουρκία, «ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς ξένους εχθρούς για να κινητοποιήσει την εθνικιστική του βάση εν όψει του δημοψηφίσματος και οι Ολλανδοί έπεσαν στην παγίδα».

«Πρόκειται για τον χορό των υποκριτών. Υποκρινόμαστε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ υφίστανται ακόμη, αλλά είναι ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τη σημερινή κατάσταση. Αφήνει τον λαϊκισμό του Ερντογάν να ανθίζει», υποστηρίζει με τον Ντιντιέ Μπιγιόν, από το Institut de Relations Internationales et Strategiques (IRIS) στο Παρίσι.