Η γαλλική Εισαγγελία έχει αυξημένο φόρτο εργασίας τον τελευταίο καιρό, αυτό είναι το μόνο βέβαιο: προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε χθες η Εισαγγελία του Παρισιού προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της ευνοιοκρατίας στην ανάθεση δημόσιας σύμβασης η οποία σχετίζεται με επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο του 2016 ως υπουργός Οικονομίας ο Εμανουέλ Μακρόν στο Λας Βέγκας.

Ο Μακρόν είχε περάσει τότε δύο ημέρες στο Λας Βέγκας με αφορμή την ετήσια έκθεση καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο του είχε διοργανώσει σε ξενοδοχείο βραδιά γαλλικής τεχνολογίας με τη συμμετοχή 500 γάλλων επιχειρηματιών. Το κόστος είχε ξεπεράσει το ποσό των 380.000 ευρώ. Η διοργάνωση όμως είχε ανατεθεί απευθείας από την Business France, οργανισμό προώθησης των γαλλικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στον όμιλο Havas χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός – εξού και η έρευνα. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν έχει καλύψει απόλυτα δημοσίως τον Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας πως υπήρξε «δυσλειτουργία» του οργανισμού Business France και πως ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! είναι «απολύτως άμοιρος ευθυνών».

Στο μεταξύ, η «Μοντ» αποκάλυψε χθες ότι η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται στο επίκεντρο δύο διαδικασιών φορολογικής αποκατάστασης: η Εφορία υποψιάζεται πως έχει υποτιμήσει εσκεμμένα την αξία δύο ακινήτων που κατέχει από κοινού με τον πατέρα της και συντόμως η ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς μπορεί να κληθεί να καταβάλει φόρο μεγάλης περιουσίας – αν ανταποκριθεί αυτή τη φορά στο κάλεσμα των Αρχών, γιατί έχει αρνηθεί να παρουσιαστεί ενώπιον των ανακριτών όσο βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας συνεργατών της στο Ευρωκοινοβούλιο.