Επιδότηση έως και 50% του κόστους σύνδεσης για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά, είτε σε πολυκατοικίες, είτε σε μεμονωμένα διαμερίσματα, προωθεί για φέτος η Εταιρεία Διανομής Αερίου – ΕΔΑ Αττικής.
Αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά προγράμματα χρηματοδότησης, η εταιρεία περνά για πρώτη φορά στις απευθείας επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές, ποντάροντας στη δυναμική της αγοράς μετά το ξεπάγωμα της αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση στις πολυκατοικίες, που αποτελεί πλέον εξαιρετικά απλή υπόθεση.
Στο διά ταύτα, το νέο πρόγραμμα που θα αρχίσει να τρέχει από τις 3 Απριλίου μηδενίζει τα τέλη σύνδεσης αλλά κυρίως επιδοτεί μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης. Εν προκειμένω, προσφέρει επιδότηση μέχρι και 3.000 ευρώ για πολυκατοικία και 750 ευρώ για διαμέρισμα, περιορίζοντας μέχρι και 50% τη δαπάνη του καταναλωτή για την κατασκευή της εγκατάστασης. Το πρόγραμμα θα ισχύσει μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου ποσού ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα εξετάζονται με τη χρονική σειρά υποβολής.
Ταυτόχρονα η ΕΔΑ εφαρμόζει για πρώτη φορά μια καινούργια πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με κοινή σωλήνωση (ανυψωτική στήλη) και τοποθέτηση του ατομικού μετρητή, δηλαδή της αυτόνομης μονάδας θέρμανσης (μέθοδος Riser), στο μπαλκόνι του κάθε διαμερίσματος, αντί για την είσοδο του κτιρίου. Η μέθοδος αυτή που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, και έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, έρχεται πλέον και στην Αττική, και προσφέρεται για περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος.
ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 40% ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ. Καταλύτη για όλα τα παραπάνω αποτελούν οι μεγάλες ευκαιρίες διείσδυσης του αερίου στην Αττική, η εκτίμηση ότι οι όγκοι κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν, αλλά και το γεγονός ότι από την αρχή του έτους η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση έχει γίνει εύκολη υπόθεση.
Αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, πλέον, δεν απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας προκειμένου κάποιος να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση και να εγκαταστήσει ατομικό λέβητα αερίου στο διαμέρισμά του.
Ως αποτέλεσμα, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 1.500 νέες διασυνδέσεις στην Αττική, εκ των οποίων το 87% αφορά ατομικούς λέβητες αερίου (1.300). Το ίδιο διάστημα πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός των αυτονομιών ήταν μόλις 900, δηλαδή η προτίμηση στον ατομικό λέβητα αυξήθηκε με ρυθμό 40%.
Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μόνο νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση με το φυσικό αέριο, ενώ τα τέλη σύνδεσης (545 ευρώ για αυτόνομη σύνδεση και 780 ευρώ για κεντρική θέρμανση) μηδενίζονται εφόσον ο καταναλωτής ενεργοποιήσει την εσωτερική εγκατάσταση εντός 9 μηνών από την τοποθέτηση του μετρητή.
Αναφορικά με την περίοδο 2017-’21, η ΕΔΑ όπως είπε ο γενικός της διευθυντής Χρ. Μπαλάσκας, προγραμματίζει επενδύσεις 67 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 100 νέων χιλιομέτρων διασυνδέσεων, τόσο σε παλαιές περιοχές όπου το δίκτυο έχει μικρή πύκνωση (π.χ. Μαρούσι, Χαλάνδρι, Γλυκά Νερά) όσο και σε νέες όπου δεν έχει καθόλου παρουσία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ. Σε μια πολυκατοικία 8-10 διαμερισμάτων, με εγκατεστημένη ισχύ 120.000-170.000 kcal/h, το κόστος μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και τα τέλη σύνδεσης 780 ευρώ, προκύπτει τελικό κόστος 5.780. Εφόσον η πολυκατοικία ενταχθεί από τις 3 Απριλίου στο πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής θα δει το κόστος εγκατάστασης να μειώνεται στα 3.500 ευρώ, τα τέλη σύνδεσης να μηδενίζονται –συνολικό όφελος 2.280 ευρώ. Αντίστοιχα μια αυτόνομη σύνδεση διαμερίσματος κοστίζει δίχως την επιδότηση 2.545 ευρώ.

Εφόσον ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα, το κόστος πέφτει στα 1.250 (όφελος 1.295 ευρώ). Τέλος, σε μια αυτόνομη σύνδεση 4 διαμερισμάτων με κοινή σωλήνωση και τοποθέτηση ισάριθμων μετρητών στο μπαλκόνι κάθε διαμερίσματος (μέθοδος Riser) το κόστος πέφτει από τα 1.200 στα 840 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και τα μειωμένα τέλη σύνδεσης (148 αντί 745) το τελικό όφελος είναι 957 ευρώ.