Γιατί το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι τόσο υψηλό στη χώρα μας; Και κατά πόσο εξηγείται και δικαιολογείται επιστημονικά η καταγεγραμμένη αυτή τάση;
Οι απόψεις των ειδικών διίστανται, με τους παγκόσμιους φορείς υγείας να κουνούν το δάχτυλο στη χώρα μας, επειδή δεν συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα.
Τα στοιχεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού τομέα στη χώρα μας –του ΕΟΠΥΥ –είναι αποκαλυπτικά: το 2015, από τους 36.445 τοκετούς ασφαλισμένων στον φορέα σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, το 57,85% έγινε με καισαρική τομή.
Αντίστοιχα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, σε σύνολο 41.006 γεννήσεων, οι 23.602 που καταγράφηκαν στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκαν με καισαρική τομή (ποσοστό 57,56%).
Στην παραδοχή αυτή προχώρησε άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς έπειτα από επίκαιρη ερώτηση αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η εικόνα είναι πως στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ του οποίου το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η εικόνα αυτή εκθέτει την επιστημονική κοινότητα.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό καισαρικών το 15% και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά μέσο όρο 1 στους 4 τοκετούς πραγματοποιείται με καισαρική τομή.
Πάντως, μπορεί η Ελλάδα να κατέχει την πρωτιά στις καισαρικές, ωστόσο και οι γειτονικές χώρες δεν πάνε πίσω.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Τουρκία περίπου 1 στις 2 γέννες γίνεται με καισαρική τομή. Αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ιταλία (35,7%), ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Αυστρία. Από την άλλη πλευρά, κοντά στο ποσοστό του 15% που θεωρείται επιτρεπτό από τον ΠΟΥ βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες –Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ