Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, αν και της ζωής θα έπρεπε να προηγείται. Ισως μοιάζει υπερβολική η παράφραση του γνωστού τραγουδιού αλλά όταν αυξάνονται οι θέσεις των εισακτέων για θεολογικές και μειώνονται για ιατρικές σχολές κάτι γίνεται λάθος στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Το σημερινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικό για τις κατευθύνσεις που θέλει να δώσει η σημερινή κυβέρνηση στην Παιδεία αλλά και στην αγορά εργασίας. Η υπουργική απόφαση λοιπόν που ορίζει για φέτος τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ περιλαμβάνει ορισμένα αποκαρδιωτικά στοιχεία, από τα οποία όμως εξάγονται συμπεράσματα. Για παράδειγμα, ενώ για τις 7 ιατρικές σχολές προβλέπονται 835 θέσεις, πέρσι προβλέπονταν 1.025. Και ενώ για τη Θεολογική Αθηνών πέρσι είχαμε 170, φέτος θα έχουμε 225 θέσεις (δηλαδή 55 επιπλέον).
Διατρέχοντας όλα τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων για τις θέσεις που θα έχουμε, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πως πριμοδοτούνται όλο και πιο σταθερά οι σχολές που δεν έχουν εργαστήρια. Για παράδειγμα και στα ΤΕΙ μειώνοναι οι εισακτέοι για σχολές μηχανικών και αυξάνονται οι θέσεις για Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η φτηνή εκπαίδευση που δεν απαιτεί υλικό κόστος είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι η στρεβλή οπτική των μετεγγραφών.
Αντί το κράτος να επιδοτεί τον φοιτητή να μένει στην πόλη όπου πέρασε, τον ενθαρρύνει να μεταγραφεί –με διάφορα κριτήρια –σε άλλη. Η χάραξη της στρατηγικής για την Παιδεία απέχει έτη φωτός από την εκπεφρασμένη πρόθεση των κυβερνώντων για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.