Αποτυχημένη ήταν η προσπάθεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα της συμφωνίας. Οχι διότι οι βουλευτές «επαναστάτησαν» εναντίον του, αλλά γιατί πλέον ούτε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να πιστεύει πως μπορεί να αποκρούσει το κύμα σκληρών απαιτήσεων των δανειστών –επιβεβαιώνοντας έτσι τους χειρότερους φόβους του, που έχει μεταφέρει με «αναπάντητες κλήσεις» στο Μαξίμου.

Το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους 45 βουλευτές-μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών ήταν εξαιρετικά βαρύ, γεγονός που παραδέχονται ακόμη και οι ίδιοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δημοσίως μίλησε για «έντονο προβληματισμό». Ανησυχία, αγωνία και αμηχανία είναι τα συναισθήματα που έχουν κυριεύσει τους βουλευτές, αλλά διακατέχουν ευκρινώς και τον Τσακαλώτο.

«Τι θα πούμε τώρα στον κόσμο;» ήταν το ερώτημα που άκουσε ο ίδιος με ένα στόμα και μία φωνή από τους περίπου 20 βουλευτές που πήραν τον λόγο. Κάποιοι υποστήριξαν μάλιστα ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις περιφέρειές τους και τους ντόπιους επιχειρηματίες είναι δραματικά εξαιτίας του «πάγου» που έχει βάλει στην οικονομία η αέναη διαπραγμάτευση.

Τι απαντήσεις πήραν; Γενικές και αόριστες, παραδέχονται παριστάμενοι στη σύσκεψη. «Εγινε μεγάλη κουβέντα για την ουσία των μέτρων, αλλά χωρίς νούμερα και αποτέλεσμα» λένε. «Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή να πετύχουμε μια πολιτική συμφωνία ή να υποκύψουμε στο ΔΝΤ και στις ακραίες απαιτήσεις του. Αγωνιζόμαστε για το πρώτο» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών. Επιχειρώντας παράλληλα να ερμηνεύσει τη στάση του Ταμείου, σημείωσε πως με τη μέγγενη να σφίγγει στα εργασιακά υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε το ΔΝΤ κάνει παζάρι για να συμφωνήσει τελικά σε κάποιο σημείο είτε, στο πιο ακραίο σενάριο, δεν έχει βούληση για συμφωνία.
ΕΠΕΣΑΝ ΣΕ «ΤΟΙΧΟ». Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Εφη Αχτσιόγλου μίλησαν για «τοίχο» στον οποίο προσκρούουν οι ελληνικές επιδιώξεις, με τους δανειστές να εμμένουν στην άμεση αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκάουτ, καθώς και το πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ απορρίπτουν ασυζητητί το ελληνικό αίτημα για μετάθεση της συζήτησης στην επόμενη αξιολόγηση. Η υπουργός Εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά πως «όσο εμείς δεν θέλουμε για κανένα λόγο να υποκύψουμε στα εργασιακά, άλλο τόσο δεν το συζητούν αυτοί, οπότε δεν υπάρχει καν σημείο προσέγγισης».

Ο Τσακαλώτος κάλεσε πάντως τους βουλευτές «να μην πιστεύουν τις διαρροές στον Τύπο» για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, αρνούμενος να επιβεβαιώσει –αλλά και να διαψεύσει –τα σενάρια για μείωση του ορίου στα 6.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τονίστηκε πως γίνεται προσπάθεια για σταδιακή εφαρμογή των περικοπών και όχι «μία κι έξω».

Μεγάλο κεφάλαιο της συζήτησης αφιερώθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία αποτελούν το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης. Θεωρητικά τουλάχιστον. Γιατί εν τοις πράγμασι ακυρώνονται από αυτά που «προσφέρουν» οι θεσμοί, σύμφωνα με όσα είπε στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή, μόνο προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας (σχολικά γεύματα, επιδότηση ενοικίου κ.τ.λ.) ή ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης του brain drain, με αποτέλεσμα να παραμένουν μετέωρες πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις που (δήλωνε ότι) σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε σφόδρα τους βουλευτές, μολονότι ο Τσακαλώτος ήταν κάθετος πως για τη νομοθέτησή τους «ισχύει ό,τι έχει πει ο επίτροπος Μοσκοβισί και όχι ο Ντεϊσελμπλούμ», δηλαδή ταυτόχρονη ψήφισή τους με τα μέτρα και αυτόματη εφαρμογή με την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ… Το Μαξίμου επιμένει πως η τεχνική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μολαταύτα η αίσθηση που αποκόμισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Τσακαλώτος δεν το πιστεύει, ενώ και το προεδρείο της ΚΟ δηλώνει ότι δεν θα έλθουν προς ψήφιση μέτρα με νομοσχέδια ή τροπολογίες έως τη Δευτέρα. Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος «επιστρατεύτηκε» επικοινωνιακά για δεύτερη ημέρα, δήλωσε πάντως ότι «το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας έχει απολύτως συμφωνηθεί και είμαστε πάρα πολύ κοντά και στην τεχνική της ολοκλήρωση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα διαρροών» στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Ερωτηθείς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους βουλευτές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων εάν δεν επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία έως τη Δευτέρα, περιορίστηκε απλώς να σημειώσει πως «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, δεν θα τα παρατήσουμε». Την ίδια φράση επικαλέστηκαν και οι περισσότεροι βουλευτές, με παρισταμένους στη σύσκεψη να διαβεβαιώνουν ότι δεν ακούστηκαν φωνές για καταψήφιση. «Πρέπει να συνεχίσουμε», ήταν η κοινή τους διαπίστωση, βλέποντας το σενάριο της αυξημένης πλειοψηφίας να «καίγεται» οριστικά –όσο και αν επιχείρησαν να το επαναφέρουν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ξυδάκης.

Η σύσκεψη αυτή άνοιξε τον κύκλο του «μασάζ» στους κυβερνητικούς βουλευτές, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.