Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση μάταια αναζητεί το αφήγημα για να διαχειριστεί τα μέτρα που φέρνει μια συμφωνία με τους θεσμούς. Η επίσημη ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι το ορόσημο του Μαρτίου για την τεχνική συμφωνία –το λεγόμενο Staff Level Agreement –χάνεται οριστικά, παρά την «εργασιοθεραπεία» των τελευταίων ωρών με διαρκείς συσκέψεις στο Μαξίμου.
Με τις αλλαγές σε αφορολόγητο και συντάξεις να θεωρούνται δεδομένες, η μεγάλη μάχη δίνεται για τα εργασιακά. Οι ασφυκτικές πιέσεις από τους εταίρους και δη από το ΔΝΤ για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων προσκρούουν στον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο σχεδιασμός του Μαξίμου υπαγορεύει το θετικό αφήγημα να στηριχθεί σε μια μικρή, έστω, νίκη στα εργασιακά. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή; Η μετάθεση, για παράδειγμα, της συζήτησης για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Μολαταύτα, οι διαθέσεις των εταίρων, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν συνηγορούν προς τούτο.
Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ. Κι ενώ η εκκρεμότητα της αξιολόγησης παρατείνεται, ο κουρνιαχτός από τις δηλώσεις Σκουρλέτη για ψήφιση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία δεν έχει καθήσει ακόμη, αφού επισήμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος ήταν ο αντικειμενικός στόχος του υπουργού Εσωτερικών. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς και την προσπάθεια του Μαξίμου να κλείσει τη συζήτηση –με τον Νίκο Παππά να επιστρατεύεται και αυτός προς αυτή την κατεύθυνση –όλα δείχνουν ότι η παρέμβαση Σκουρλέτη μόνο τυχαία δεν είναι.
Αντιθέτως, εκφράζει ακριβώς την ανησυχία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του το βάρος της συμφωνίας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πίσω από τις λέξεις βλέπουν ακόμη και σενάρια «απόδρασης», με δεδομένη τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία δεν συζητάει το ενδεχόμενο να συμπράξει με την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, το εν λόγω σενάριο έχει έναν και μόνο καταληκτικό σταθμό: τις κάλπες.
ΚΑΙ ΟΙ 53+ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Στο κάδρο μπήκε χθες και η ομάδα των 53+, καθώς ο Χρήστος Καραγιαννίδης δήλωσε ότι συντάσσεται με τον υπουργό Οικονομικών και «έδειξε» έτσι προς Μαξίμου όσον αφορά τη γνωστή υπόγεια αντιπαράθεση των δύο πλευρών. «Συντάσσομαι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο να μη λέμε μεγάλα λόγια» είπε στην «Αυγή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να καρφώσει παράλληλα δύο υπουργούς που δεν προέρχονται από τον σκληρό κομματικό πυρήνα: τον Γιάννη Μουζάλα για τη Μεταναστευτική Πολιτική και τον Νίκο Τόσκα για τον ρόλο της Αστυνομίας.
Ειδικά για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι αιχμές του Καραγιαννίδη ήταν ιδιαίτερα οξείες, καθώς υπαινίχθηκε ότι με τη στάση του ενισχύει ακροδεξιούς θυλάκους στο Σώμα. Αλλωστε ο Καραγιαννίδης είχε ταχθεί κατά των αστυνομικών επιχειρήσεων σε υπό κατάληψη κτίρια, σχολιάζοντας στο facebook ότι «η εκκένωση δεν δικαιολογείται, είναι καταστολή».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Για το ζήτημα των καταλήψεων σχολιάστηκε πολύ η δήλωση του Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος θεωρείται από τους μετριοπαθείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του κόσμου, του λαού, τα δημόσια κτίρια, οι δημόσιοι χώροι να είναι δημόσιοι, όχι να ασκείται πάνω τουςκαμιάς μορφής εξουσία» ήταν η δική του αντίδραση (Antenna).
ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΦΩΝΕΣ. Παράλληλα, ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Σιμορέλης προστέθηκε στη λίστα εκείνων που αφήνουν ανοιχτό, έστω και εμμέσως, το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τα μέτρα. «Δεν μου αρέσει να βάζω τέτοια διλήμματα και υποθετικές ερωτήσεις. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε όλο το πακέτο, να δούμε ότι θα υπάρχουν τα μέτρα και τα αντίμετρα» σχολίασε με νόημα (Σκάι). Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Νίκος Μανιός έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα ψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου.
Παρά την αυτονόητη διάθεση εξισορρόπησης των καταστάσεων, ενδεικτική του εύθραυστου κλίματος είναι η δήλωση της Ράνιας Σβίγκου. «Εχει σημασία και το κοινωνικό αποτύπωμα της συμφωνίας, έχει σημασία αυτή τη στιγμή να δοθεί μάχη για το περιεχόμενο των αντισταθμιστικών μέτρων» είπε (στα Παραπολιτικά FM) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενη ότι «οι δανειστές μάς ζητούν αίμα».
Χαμένο στη μετάφραση το Μαξίμου
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Μαξίμου μοιάζει εγκλωβισμένο. Στο υποθετικό σενάριο που η πρόταση Σκουρλέτη γινόταν αποδεκτή και η αντιπολίτευση αποφάσιζε να ψηφίσει τα μέτρα, θα μπορούσαν τότε να απελευθερωθούν τα αντανακλαστικά των διαφωνούντων και να καταψηφίσουν, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί όχι απλώς σε μια κρίση ανάλογη με εκείνη του καλοκαιριού του 2015, αλλά στην πλήρη αποσύνθεσή του.
Από την άλλη πλευρά, στην αντίθετη εκδοχή, καταψήφιση των μέτρων σημαίνει αυτόματα κατάρρευση της κυβέρνησης και εκλογές. Οπότε θα πρέπει να διαμηνυθεί ότι το βάρος φέρουν όσοι λάβουν αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό και καιρό τώρα το Μαξίμου συντηρεί την προτροπή προς τους κυβερνητικούς βουλευτές πως «όποιος δεν συμφωνεί παραδίδει την έδρα του».