Μια βουλευτική τροπολογία διαφορετική από τις άλλες κατέθεσαν οκτώ συριζαίοι βουλευτές με πρωτοβουλία του εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Θέμα της η πολιτογράφηση κατιόντων Εβραίων ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τους συγγενείς που κατάγονται άμεσα σε ευθεία γραμμή από ένα πρόσωπο (τέκνα, εγγόνια κλπ.).

Οπως εξηγούν, υπάρχουν σήμερα Εβραίοι της διασποράς που είχαν την ελληνική ιθαγένεια από τη γέννησή τους, αλλά την απώλεσαν βίαια από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά την περίοδο 1941-1944 και είναι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχοι να αποκτήσουν εκ νέου την ελληνική ιθαγένεια.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση στόχος είναι να διασφαλιστεί το δικαίωμα και των κατιόντων όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά απεβίωσαν προτού αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια ώστε «να ανακτηθεί ο διαρραγείς, εξαιτίας της ναζιστικής κατοχής, δεσμός της οικογένειάς τους με την ελληνική Πολιτεία».

Η «σιδηροδρομική Εγνατία» και η τύχη της

Ξέρατε εσείς ότι υπάρχει σχέδιο για «σιδηροδρομική Εγνατία», η οποία θα καλύπτει την περιοχή από την Ηγουμενίτσα έως την Αλεξανδρούπολη; Εγώ πάντως δεν το θυμόμουν. Ενδιαφέρει όμως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος χθες κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για το θέμα ζητώντας να μάθει, μεταξύ άλλων, σε ποιο βαθμό καλύπτεται από κοινοτική χρηματοδότηση. Ψιλά γράμματα για ένα έργο που θα μπορούσε να αποδειχτεί σταθμός για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Τουλάχιστον κάποιος το θυμάται.

Στη Βουλή (πάλι) το Προσφυγικό

Στην ελληνική Βουλή θα ξαναβρεθεί σύντομα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να λάβει μέρος στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που θα συζητήσει κυρίως τις εξελίξεις στο Προσφυγικό.

Από τη συνεδρίαση αυτή δεν θα λείπει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, «τα άκουσε» από τον δραμινό κυβερνητικό βουλευτή –και εξέχον μέλος των 53+ –Χρήστο Καραγιαννίδη που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ύστερα από την κριτική του για τους καταληψίες και τα ΜΑΤ είπε μέσω της «Αυγής» ότι «το Μεταναστευτικό, παρά το σημαντικό έργο αρχικά, δεν πάει καλά». «Εχουμε συνεχώς προβλήματα που κάποτε πλήττουν και τον πυρήνα της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν προφανώς ευθύνες υπουργών γιατί τα υπουργεία δεν διοικούνται με αυτόματο πιλότο»!

Αυτά ακούει ο Μουζάλας και εξοργίζεται. «Εάν έχετε κάποια πρόταση κάντε την. Ειδάλλως, όπως λένε στους καθολικούς γάμους, “όποιος δεν έχει κάτι να πει, ας σιωπά”» είπε πρόσφατα στη Βουλή απευθυνόμενος στους επικριτές του, «γιατί εδώ δεν είναι τηλεόραση, εδώ είναι πόνος, εδώ είναι λάσπη, εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα». Και πού είσαι ακόμα…