Το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί στους έλληνες τραπεζίτες δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Ναι, φέρεται ότι αναγνώρισε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στη νομοθέτηση διαφόρων διατάξεων, από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έως τον αναβαλλόμενο φόρο και από την ποινική προστασία των τραπεζικών στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων έως την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών, αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβαν από την ισχυρή κυρία του SSM, πρέπει να τρέξουν τάχιστα εφαρμόζοντας ενεργητική πολιτική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων διότι η κλεψύδρα έχει γυρίσει και το 2018, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, θα υπάρξει νέος γύρος stress test. Παρότι κανείς στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται οι σχετικές αρνητικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Ηδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το πρώτο τρίμηνο του έτους και η αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει στοιχίσει ακριβά. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται αντί να μειώνονται, όταν ο στόχος είναι συγκεκριμένος και ορίζει συρρίκνωσή τους κατά 40% έως το 2019. Οι καταθέσεις, από την άλλη, έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο από το 2001 και το πρώτο δίμηνο η ρευστότητα των τραπεζών περιορίστηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ λόγω εκροών καταθέσεων επαναφέροντας στο προσκήνιο τον Μηχανισμό Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας, ELA. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος έδειξαν αύξηση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA κατά 300 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ύστερα από πολλούς μήνες διαρκούς συρρίκνωσης.

Κόντρα στις αντιξοότητες, η Νουί φέρεται ότι ζήτησε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι ρυθμίσεις οφειλών. Η πρόκληση για τις τράπεζες είναι τεράστια. Οι οφειλέτες σήμερα περιμένοντας τις διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όχι μόνο δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους αλλά δημιουργούν νέα γενιά κόκκινων δανείων, ενώ οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι πρακτικά ανύπαρκτοι.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Στις συζητήσεις οι τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν μία σειρά επιπρόσθετων προβλημάτων. Από την ανυπαρξία διευθύνοντος συμβούλου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τις ισχύουσες διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση και τις αρρυθμίες που έχουν προκληθεί στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων συστημικών τραπεζών. Η επικεφαλής του SSM έδειξε κατανόηση σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά διεμήνυσε ότι οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση ήταν επιβεβλημένες και τώρα αποτελούν γεγονός.