Με τηλεδιασκέψεις συνεχίζεται το σίριαλ της διαπραγμάτευσης, την ίδια στιγμή που το ορόσημο για συμφωνία στις 20 Μαρτίου έχει χαθεί και ενώ απομακρύνεται η πολυπόθητη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τουλάχιστον αυτό ήταν το στίγμα των όσων είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γεν Βάιντμαν, που προς απογοήτευση της κυβέρνησης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κατά πόσο η Αθήνα θα προλάβει τελικά το QE.
«Μα το QE εκπνέει στο τέλος του έτους» απάντησε με νόημα ο Βάιντμαν, ερωτηθείς στο περιθώριο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη για το ζήτημα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τα λόγια του προέδρου της Μπούντεσμπανκ αφενός εκφράζουν την πάγια γερμανική θέση ότι το QE είναι μια αντισυμβατική πολιτική και πρέπει να τελειώσει στο τέλος του χρόνου, αφετέρου αποτυπώνουν τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές. Λόγω της καθυστέρησης αυτής, η Ελλάδα κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση να χάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή, ακόμη και αν το προλάβει, να ενταχθεί σε αυτό για μικρό χρονικό διάστημα με αντίστοιχα ελάχιστα οφέλη.
Ο Βάιντμαν εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης –ξεκαθαρίζοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για συνέχιση της χρηματοδότησης -, ενώ αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε με δηλώσεις του και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Βρισκόμαστε, ελπίζω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, είμαι αισιόδοξος» είπε ο Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Σε αυτόν τον καμβά κυλούν οι ημέρες προς το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, με τα ανησυχητικά σημάδια για την οικονομία να πληθαίνουν, όπως από το μέτωπο των κόκκινων δανείων, τα οποία στο πρώτο δίμηνο του έτους παρουσιάζουν αύξηση 1,5 δισ. ευρώ. «Απογοητευτήκαμε λίγο» είπε χθες η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του SSM, σε συνέντευξη στον Σκάι, αναφερόμενη στην αρνητική επίδοση του πρώτου διμήνου. Η επικεφαλής του SSM που είχε συναντήσεις με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τους τραπεζίτες και τη διοίκηση του ΤΧΣ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με τις εκκρεμότητες για την εφαρμογή του νόμου και να τις ψηφίσει το συντομότερο (νομική προστασία για τις τράπεζες, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.λπ.), ενώ διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες είναι υγιείς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέας ανακεφαλαιοποίησης.