Περισσότεροι από ένας στους επτά Έλληνες αντιμετωπίζουν οδοντικά προβλήματα για τα οποία δεν ζητούν οδοντιατρική ή ορθοδοντική φροντίδα επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), η χώρα μας είναι η τρίτη στην Ευρώπη σε ανεκπλήρωτες οδοντιατρικές ανάγκες.

Ειδικότερα, το 14,3% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν οδοντικά προβλήματα για τα οποία δεν έχουν κάνει θεραπεία. Μεγαλύτερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό μόνο στην Πορτογαλία (18,8%) και στην Λετονία (21,2%), τη στιγμή που όλες οι άλλες χώρες έχουν ποσοστό ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών κάτω από 12% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8%.

Η κύρια αιτία των ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών στην χώρα μας είναι το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ελάχιστα ή καθόλου το κόστος των οδοντιατρικών και ορθοδοντικών θεραπειών.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 12,9% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 16 ετών δεν κάνουν θεραπεία για τα οδοντικά προβλήματά τους για οικονομικούς λόγους και το 0,4% επειδή οι λίστες αναμονής στους λιγοστούς οδοντιάτρους των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολύ μεγάλες.

Υπάρχει, βέβαια, και ένα 0,8% των Ελλήνων που φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο και ένα 0,5% που ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρόνο.

Από τις υπόλοιπες αιτίες των ανεκπλήρωτων οδοντιατρικών αναγκών, ξεχωρίζουν ο φόβος για τους οδοντιάτρους (0,8% του πληθυσμού) και η έλλειψη χρόνου (0,5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 16 ετών).

Διαβάστε περισσότερα εδώ