Θα αναδειχθεί τελικά το ακροδεξιό κόμμα του λαϊκιστή Χερτ Βίλντερς πρώτο στις ολλανδικές εκλογές; Σε λίγες ώρες οι Ολλανδοί οι οποίοι προσέρχονται σήμερα στην κάλπες εν μέσω της κλιμακούμενης διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας θα δώσουν οριστική απάντηση στο ερώτημα που προκαλεί ρίγη ανησυχίας εδώ και αρκετούς μήνες σε όλη την Ευρώπη.
Οι ολλανδικές εκλογές αποτελούν το πρώτο τεστ σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν σε Γαλλία και Γερμανία και ίσως στην Ιταλία, με διακύβευμα την ευρωπαϊκή συνοχή. Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίντερς να χάνει σιγά, αλλά σταθερά το προβάδισμα και να αφήνει την πρώτη θέση στο Συντηρητικό Κόμμα (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Την ίδια ώρα οι προοδευτικές και φιλευρωπαϊκές δυνάμεις των Πράσινων Αριστερών (GroenLinks) του Γέσε Κλάβερ και των Δημοκρατικών (D66) του Αλεξάντερ Πρέχολντ αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) του Σίμπραντ Μπούμα αποκτούσαν θέση-κλειδί στο παιχνίδι της εκλογικής αναμέτρησης.
Ομως η συγκυρία της διπλωματικής ρήξης με την Τουρκία, η οποία άρχισε να κλιμακώνεται από το περασμένο Σάββατο, οδήγησε στην πρώτη θέση της προεκλογικής ατζέντας τα καυτά ζητήματα της ισλαμοφοβίας, της ολλανδικής ταυτότητας, της θέσης των ξένων στη χώρα. Ο Βίλντερς ευελπιστεί ότι οι κατηγορίες της Αγκυρας περί «φασισμού», η απειλή τουρκικών κυρώσεων εις βάρος της Ολλανδίας και οι συγκρούσεις μεταξύ των ολλανδοτούρκων διαδηλωτών με την αστυνομία το περασμένο Σάββατο στο Ρότερνταμ μετά την απαγόρευση έλευσης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά θα συμβάλουν στην ενίσχυση του κόμματός του.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν το ξέσπασμα της ολλανδοτουρκικής κρίσης δείχνουν ότι η διαμάχη έχει στρέψει τους ψηφοφόρους δεξιότερα. Το κόμμα του Ρούτε φαίνεται ενισχυμένο κατά τρεις θέσεις και αναμένεται να κερδίσει 27 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου ενώ ο Βίλντερς ενισχύθηκε κατά δύο φτάνοντας στις 24. Ωστόσο, η ανησυχία για την πιθανή επικράτηση Βίλντερς παραμένει διάχυτη και πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «απρόβλεπτο» αποτέλεσμα, καθώς ο χρόνος είναι λίγος για να εκτιμηθεί σε βάθος αν η κρίση με την Τουρκία, η οποία αναζωπύρωσε το ξενοφοβικό κλίμα που κυριάρχησε σχεδόν όλη την περασμένη χρονιά στη χώρα, θα ενισχύσει σήμερα τον Βίλντερς.
Οπως αναμενόταν, το θέμα ήταν από τα κυριότερα στο πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ της Δευτέρας μεταξύ Ρούτε και Βίντερς. Είχε χαρακτηριστεί ως το «κρίσιμο ντεμπέιτ» της προεκλογικής εκστρατείας, μόνο που οι αψιμαχίες των δύο αντιπάλων κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο ακόμη και στην περίπτωση της κρίσης με την Τουρκία. Ψύχραιμος ο Ρούτε υποστήριξε τους χειρισμούς του, καταλήγοντας: «Εγώ πρέπει να διοικήσω τη χώρα. Ο Βίλντερς στέλνει twitter από τον καναπέ του σπιτιού του». Με τελευταίο θέμα το Προσφυγικό ο Βίλντερς έκλεισε το ντιμπέιτ. Γυρνώντας την πλάτη στο συνομιλητή του κάλεσε το κοινό: «Διώξτε αυτόν και βάλτε εμένα στο Τορέντιε» (Πρωθυπουργικό Γραφείο).
Ακόμη και αν ο Βίλντερς βρεθεί στην πρώτη θέση, δύσκολα θα αποκτήσει θέση στο Τορέντιε. (Τα κυρίαρχα κόμματα έχουν αποκλείσει την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με το PVV για τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού. Ποιοι τελικά θα κληθούν να λάβουν μέρος στη νέα κυβέρνηση; Οι σημερινές εκλογές δεν θα δώσουν τελική απάντηση στο ερώτημα, θα δείξουν, όμως, ποιοι από τους ηγέτες των 28 υποψήφιων κομμάτων μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Θα δείξουν επίσης αν ο Βίλντερς θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τους φόβους για άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη.