Ο ολλανδός πρωθυπουργός προτίμησε να μην απαντήσει με το ίδιο τρόπο, να υπενθυμίσει δηλαδή τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εκανε λόγο, όμως, για «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» από τον τούρκο πρόεδρο σημειώνοντας ότι «ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός». Την αντίδραση αυτή του Μαρκ Ρούτε προκάλεσε η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στην ευθύνη των ολλανδών κυανοκράνων για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. «Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα» είχε δηλώσει ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα. «Ξέρουμε πόσο η ηθική τους (…) έχει υποστεί πλήγμα από τους 8.000 Βοσνίους που σφαγιάσθηκαν».

Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στον θύλακο της Σρεμπρένιτσα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τον Ιούλιο του 1995. Η ιστορία αυτή συνεχίζει να στοιχειώνει την Ολλανδία, όπου έρευνα είχε προκαλέσει την παραίτηση της κυβέρνησης το 2002 και όπου, τον Σεπτέμβριο 2013, έπειτα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η χώρα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις των στρατιωτών του οι οποίοι τελούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν «συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση» συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε σε αυστηρό τόνο. «Είμαι θυμωμένος και πρέπει να έχω μια συζήτηση με τα πρόσωπα αυτά. Αλλά δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο».