Η Ανγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να μην παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Στις προκλήσεις του τούρκου προέδρου που αντέδρασε στην αλληλεγγύη της Μέρκελ στην Ολλανδία, λέγοντας «ντροπή σου» στην καγκελάριο, απάντησε με μια λιτή δήλωση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία υποστηρίζει κούρδους τρομοκράτες, λέγοντας ότι είναι «καταφανώς λανθασμένες». Κατά τα άλλα, διαμήνυσε ότι «η καγκελάριος δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε έναν ανταγωνισμό προκλήσεων».

Αμ’ έπος, αμ’ έργον. Η Μέρκελ σε δημόσια ομιλία της χθες απέφυγε επιδεικτικά οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, μολονότι ο Ερντογάν επανήλθε στις επιθέσεις του ταυτίζοντας τη Μέρκελ με τους Ολλανδούς. «Αυτοί επιτίθενται με άλογα και σκυλιά, όπως κι εσύ επιτίθεσαι με τα δικά σου άλογα και σκυλιά. Μεταξύ σας δεν υπάρχει καμία διαφορά» είπε ο Ερντογάν.

Απάντηση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Πρόκειται για «μια σειρά δηλώσεων που είναι ανόητες και δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση» είπε ο έμπιστος υπουργός της Μέρκελ. Εχουν ως μόνο στόχο να εμφανίσουν την Τουρκία σε ρόλο θύματος και να προκαλέσουν αισθήματα αλληλεγγύης. «Η Γερμανία δεν χρειάζεται φροντιστήριο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας του κουρδικού PKΚ» είπε ο Ντε Μεζιέρ. «Ως υπουργός αυτής της χώρας δεν θα επιτρέψω να αναστραφούν οι κατακτήσεις ενσωμάτωσης των Τούρκων στη Γερμανία με τη μεταφορά της εσωτερικής τουρκικής πολιτικής αντιπαράθεσης σε γερμανικό έδαφος».

Δεν ακολουθούν όλοι στη Γερμανία την τακτική της Μέρκελ. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν περιμένει την καγκελάριο. Είναι πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Σάαρ, το οποίο είναι το πρώτο από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια που απαγορεύει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα. Την Κυριακή πραγματοποιούνται τοπικές βουλευτικές εκλογές στο Σάαρ, στις οποίες η Χριστιανοδημοκράτισσα πρωθυπουργός διεκδικεί την επανεκλογή της.

Στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες μείωσαν τη διαφορά στη μία μονάδα. Η Καρενμπάουερ παίζοντας στην τελική ευθεία το «τουρκικό χαρτί» ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητες για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων τούρκων πολιτικών, παραπέμποντας στον νόμο περί αλλοδαπών που απαγορεύει την πολιτική δραστηριότητα ξένων, όταν τίθεται σε κίνδυνο η ειρηνική συμβίωση των πολιτών στη Γερμανία.

Αλλα ομόσπονδα κρατίδια όπως η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και το Σλέσβιχ – Χόλσταϊν που έχουν επίσης εκλογές τους επόμενους μήνες δεν θα ακολουθήσουν το Ζάαρ στην απαγόρευση των τουρκικών συγκεντρώσεων.

Οι συγκεντρώσεις τούρκων πολιτικών πρέπει να δηλώνονται στις γερμανικές Αρχές. Στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο επιδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένας κατάλογος περίπου 30 τούρκων πολιτικών, των οποίων οι μισές συγκεντρώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Μένουν περίπου 15 μέχρι στιγμής –άγνωστο είναι εάν και πότε θα αποφασίσει να επισκεφθεί τη Γερμανία ο ίδιος ο Ερντογάν, όπως προανήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ σε εμφάνισή του στη Γερμανία τον περασμένο Φεβρουάριο.