Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 τρισ. ευρώ όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει το πρόγραμμα χορήγησης άπλετης ρευστότητας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters.

Οι τράπεζες έχουν φορτωθεί με μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επειδή όλο αυτό το διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους. Το πρόβλημα αυτό καταγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες όπου η κρίση έχει διαρκέσει ήδη πολλά χρόνια. Ομως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εξαπλωθεί το πρόβλημα αυτό και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), σχεδόν τα μισά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε Ελλάδα και Κύπρο θα είναι δύσκολο να αποπληρωθούν. Αντίθετα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες της Γερμανίας φέρεται να ανέρχονται σε μόλις 2,6% του συνόλου. Σε απόλυτα νούμερα, πάνω από το 25% των κόκκινων δανείων όλης της ΕΕ έχει χορηγηθεί από ιταλικές τράπεζες.

Εάν η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γίνει λιγότερο χαλαρή, τότε οι κίνδυνοι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να αυξηθούν, αναφέρουν τα εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ. Τα συμπεράσματα της έκθεσης και τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων αναμένεται ότι θα συζητηθούν κατά τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 7 και 8 Απριλίου. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, η ΕΒΑ έχει προτείνει από τον Ιανουάριο να δημιουργηθεί μια κακή τράπεζα με κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα αγοράσει κόκκινα δάνεια σε υψηλότερες τιμές από αυτές που προσφέρει σήμερα η αγορά.