«Δεν ξέρω τι να κάνω»: πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί στη θέση του απόλυτου μπλακάουτ, όταν δεν ξέρουμε πώς να ξεπεράσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση;

Οταν τα γεγονότα έχουν μεγάλες επιπτώσεις, δύσκολα βλέπουμε τι υπάρχει για μας την επόμενη μέρα. Ενα διαζύγιο, μια απόλυση, μια αναπάντεχη αλλαγή μπορεί να μας αποπροσανατολίσουν με την ένταση που προκαλούν.

Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με πιο ασήμαντα καθημερινά περιστατικά, που φαντάζουν την ώρα που τα ζούμε τεράστια, απειλητικά ή καθοριστικά. Μια διένεξη, μια αδικία, μια απόφαση, μια δουλειά που μας αγχώνει.

Οτιδήποτε δυνατό ή σημαντικό – έστω και για λίγο – στη ζωή μας έχει την τάση να μας παρασύρει στη δίνη του και να φυλακίζει την προσοχή μας στα δεδομένα του. Πόσες πιθανότητες έχουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση όσο είμαστε ταυτισμένοι;

Για να δούμε πιο αντικειμενικά πού βρισκόμαστε και τι να κάνουμε, χρειάζεται να δούμε ξανά τα πράγματα «απέξω». Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια εικονική πτήση με ένα drone που το στέλνουμε να δει από πάνω τη ζωή μας; Αν με τη φαντασία μας προσπαθήσουμε να δούμε τον εαυτό μας και την κατάσταση που ζούμε από ψηλά, ξεκαθαρίζουν ευκολότερα τα σημαντικά και τα ασήμαντα, οι διασυνδέσεις, οι διέξοδοι.

Η μεγάλη εικόνα σε κάθε μας εμπειρία βοηθά να βρούμε ισορροπία όταν το παρακάνουμε, ψυχραιμία όταν φοβόμαστε ή θυμώνουμε, διαύγεια όταν παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις. Βλέποντας τη διαδρομή μας από μακριά μπορούμε πιο αξιόπιστα να σταθμίσουμε την καριέρα μας, να καταγράψουμε τακτικές που δούλεψαν ή να προσθέσουμε μικρά αλλά επαναλαμβανόμενα λάθη για να δούμε τις αληθινές επιπτώσεις τους.

Αν κοιτάξουμε από ψηλά λοιπόν, τι παρατηρούμε πρώτα από όλα στη ζωή μας; Πού βρισκόμαστε; Πώς θα περιγράφαμε την εικόνα σε έναν φίλο; Με ποιον τρόπο είναι διαφορετική η κατάσταση που μας απασχολεί; Selfie ή ολόκληρο βίντεο, η ματιά-drone προσφέρει νέες οπτικές γωνίες και χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή μας.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com