H Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (Αmerican Academy of Ophthalmology / http://www.aao.org) αναφέρει ότι παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έχουν λάβει οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα για τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίζουν ασθένειες, μεταξύ των οποίων και αυτές που επηρεάζουν την όραση, παραβλέπεται ένα σημαντικό στοιχείο: οι θεραπείες αυτές δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για τα μάτια.

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα φαίνεται να προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς με λίγες προοπτικές να ξαναβρούν την όρασή τους, όπως είναι ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και νόσο Stargardt. Ορισμένες κλινικές στις ΗΠΑ προσφέρουν «θεραπεία με βλαστοκύτταρα» για ασθενείς εκτός κλινικών ερευνητικών μελετών, αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει τις θεραπείες αυτές.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας τονίζουν ότι οι θεραπείες αυτές συχνά χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένα προϊόντα, που μπορεί να είναι αναποτελεσματικά και επικίνδυνα. Τα προϊόντα αυτά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, όπως η ανάπτυξη όγκων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μία μόνο θεραπεία με βλαστοκύτταρα για τα μάτια έχει εγκριθεί και αφορά τον κερατοειδή χιτώνα και μόνο όταν υπάρχει βλάβη στο ένα μόνο μάτι (http://www.eurostemcell.org).