Οι τελικές λεπτομέρειες μπορεί να μην έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει πλέον μπει για τα καλά στον χορό της ανασύνταξης. Βασικός στόχος των στελεχών της παράταξης είναι η επανασυγκρότηση του παραδοσιακά κεντροαριστερού χώρου, με στόχο τη συσπείρωση ψηφοφόρων που θα προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ –βαθέος και εκσυγχρονιστικού –και από την ανανεωτική Αριστερά που εκπροσωπεί η ΔΗΜΑΡ, προσελκύοντας παράλληλα νέους που ιδεολογικά βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.
Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων η ΔΗΣΥ επιδιώκει να συνδεθεί ξανά με το κοινό της. Ξεκίνησε μαζεύοντας τους παλαιούς βουλευτές, συνέχισε συζητώντας για τη νέα γενιά και μεθαύριο στο Caravel σειρά έχει η Αυτοδιοίκηση –ένας χώρος στον οποίο κυρίως το ΠΑΣΟΚ είχε προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σε αυτόν βασίζει ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής του. Η εκδήλωση, η οποία τυπικά διοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ, θα γίνει σε δύο κύκλους, έναν πιο θεσμικό και έναν βασισμένο στην κοινωνική πολιτική, τις οικονομικές και τις αναπτυξιακές προοπτικές, με προσκεκλημένους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ανάμεσα στους ομιλητές συγκαταλέγονται πολλά γνώριμα πρόσωπα από την περίοδο της πασοκικής υπεροπλίας, όπως οι περιφερειάρχες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Αρναουτάκης και Απόστολος Κατσιφάρας αντίστοιχα, αλλά και ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, οι οποίοι στηρίχθηκαν πολιτικά από δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Στη ΔΗΣΥ αναφέρουν πως η εκδήλωση του Σαββάτου, όπως και οι υπόλοιπες κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό, είναι μια προσπάθεια ο χώρος να ξαναβρεί τις ρίζες του. Απευθύνονται σε πρώην ψηφοφόρους και στελέχη που είχαν ξεκόψει, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση μιας νέας πολιτικής βάσης και νέες συσπειρώσεις. Επιμένουν, ωστόσο, πως δεν πρόκειται «για ένα απλό reunion», αλλά για μια ανοιχτή διαδικασία πάνω σε νέες βάσεις. Μια ανοιχτή διαδικασία η οποία, τουλάχιστον στα λόγια, περιλαμβάνει και Το Ποτάμι –παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ τους έχουν πια σταματήσει και η ΔΗΣΥ ψάχνει έναν ηγέτη «που δεν θα γράφει μόνο στο twitter».
Η άλλη όχθη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, κινείται σε άλλους δρόμους, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες παρεμβάσεις του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει ότι το Κέντρο ως πολιτικός χώρος δεν χρειάζεται να είναι «σούπα», αφήνοντας αιχμές για άλλα πολιτικά «δεκανίκια». Ως κομματικός μηχανισμός, Το Ποτάμι δηλώνει «παρών» στην Κεντροαριστερά και είναι ανοιχτό σε νέες συνεργασίες, όπως αυτή με την τριπλέτα «Διαμαντοπούλου – Ραγκούσης – Φλωρίδης». Μέσω του αρχηγού του, όμως, απορρίπτει σαφώς τη συζήτηση με τη ΔΗΣΥ: «Εάν δημιουργήσουμε ένα σχήμα όπου οι καρέκλες θα είναι πιασμένες από τους υπουργούς του παρελθόντος και κάποια στελέχη του Ποταμιού, θα έχουμε αποτύχει» δήλωσε χθες ο Θεοδωράκης (στον Real), αποκηρύσσοντας εμμέσως το έτερο εγχείρημα μιας κεντροαριστερής ένωσης που προωθεί η ΔΗΣΥ.
Είναι φανερό πως ανάμεσα στις δύο πλευρές παίζεται ένα αθόρυβο, αλλά απολύτως υπαρκτό παιχνίδι εξουσίας: καθώς θέλουν με τον τρόπο τους να διεκδικήσουν τον χώρο του ευρύτερου αριστερού Κέντρου. Το Ποτάμι προβάλλει επικοινωνιακά μια διαφορετική οπτική για την πολιτική, ενώ η ΔΗΣΥ χρησιμοποιεί την εμπειρία των στελεχών της για να επανασυντονιστεί με την κοινωνία. Και οι δύο πλευρές έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη βλέπει τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ενώ οι συνιστώσεις της ΔΗΣΥ πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους τις διαδικασίες του επερχόμενου Συνεδρίου. Το πρώτο βήμα έγινε προχθές, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και άλλους εκπροσώπους των συνιστωσών της ΔΗΣΥ. Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι διαφορές θα έχουν λυθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το παιχνίδι εξουσίας στην Κεντροαριστερά, ωστόσο, δύσκολα θα λήξει πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.