Αν και έχουν περάσει ήδη δυόμισι μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, το χάος στις υπηρεσίες του παραμένει και καθημερινά προκύπτουν νέα τραγελαφικά φαινόμενα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επαγγελματία η οποία περιήλθε εις γνώσιν μας.

Πέραν των… συνηθισμένων λαθών στο Μητρώο, με αποτέλεσμα να τον εμφανίζουν ταυτόχρονα ασφαλισμένο σε επτά Ταμεία (!), αρχικά τον χρέωσαν με ληξιπρόθεσμα σε Ταμείο από το οποίο έχει διαγραφεί χρόνια πριν.

Αφού λοιπόν αναγνώρισαν το λάθος τους –για να τον… επιβραβεύσουν, φαίνεται, που τους το επισήμανε –του έστειλαν ειδοποιητήριο για εισφορές επαγγελματία, ενώ ο ίδιος σήμερα είναι μισθωτός και δεν έχει καν μπλοκάκι –οπότε και δεν θα έπρεπε να πληρώνει με βάση τον νόμο. Οι εισφορές του μάλιστα έχουν υπολογιστεί με βάση άλλο, άσχετο κωδικό δραστηριότητας από αυτόν που πραγματικά είχε στην Εφορία πριν κλείσει το μπλοκάκι του.

Και η περιπέτειά του θα σταματούσε εκεί, εάν ο ΕΦΚΑ δεχόταν μια απλή αίτηση διόρθωσης, με όλο το ιστορικό και όλα τα δικαιολογητικά. Πλην όμως οι υπηρεσίες του φορέα αρνούνται να την παραλάβουν και να την πρωτοκολλήσουν, στέλνοντας τον ασφαλισμένο «μπαλάκι» από τη μια στην άλλη, με την ανύπαρκτη οφειλή να τρέχει.

Μήπως πρέπει να ασχοληθεί επιτέλους κάποιος σοβαρά με αυτό το μπάχαλο;

«Θα πάρουνε και αύξηση»!

Μετά το φιάσκο λοιπόν με τον τύπο για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, στη Βουλή ξαναζήσαμε χθες στιγμές σουρεαλισμού! Γιατί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ήρθε η στιγμή της δικαίωσης για τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και την κυβέρνηση…

Οπως είπε, με τον νέο τρόπο υπολογισμού, που κατά τα φαινόμενα βρέθηκε, οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν από ψαλίδι λόγω του υπολογισμού τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έως το 2020. «Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή δεν είναι αρνητικός όλο αυτό το διάστημα, άρα οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα για τις συντάξεις. Αρα αυτός ο τύπος δεν θα επιφέρει μείωση, αλλά αντιθέτως βελτιώσεις στις συντάξεις» εξήγησε, ενώ διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για τον διαφορετικό δείκτη βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι συντάξεις μετά το 2021, δηλαδή τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αρα να ανησυχούμε…