Σε κατάσταση εγρήγορσης ακόμη και για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θέτει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας παράλληλα να αναδείξει το εντελώς διαφορετικό σκηνικό μέσα στο οποίο κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τις αντοχές και την ψυχολογία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους διεξόδου από τις συμπληγάδες της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επενδύσει στη δημοσκοπική εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του κόμματος, κλιμακώνοντας τη γαλάζια αντεπίθεση. Σε μια επίδειξη πολιτικής πυγμής απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ, θα επαναφέρει επιτακτικά το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, αφήνοντας παράλληλα να διαφανεί ότι το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζει πλέον σημάδια κατάρρευσης και βρίσκεται σε πλήρη κυβερνητική αδυναμία. Με φόντο την παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εξάλλου, θα επαναβεβαιώσει την απόφαση της Πειραιώς να καταψηφίσει όλο το «πακέτο» μιας συμφωνίας –μέτρα και αντίμετρα -, μεταφέροντας στην πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας την αποκλειστική ευθύνη για την έγκριση των νέων μέτρων.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο και οι βουλευτές, ενώ προεξοφλείται ότι –μέσα από πολλές παρεμβάσεις –θα συνεχιστεί και ο γαλάζιος λιθοβολισμός στον Πάνο Καμμένο. Πάντως, ο νέος κύκλος αντεπίθεσης που εγκαινιάζει από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώνεται στις οικονομικές «αλχημείες» της κυβέρνησης, με παράλληλες βολές και για ευθύνες των δανειστών που προβάλλουν «υπερβολικές απαιτήσεις» και συμβάλλουν και από την πλευρά τους στην καθήλωση της ελληνικής οικονομίας. Το μήνυμα πως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, η θέση της χώρας μας επιδεινώνεται δεν έχει αποδέκτες μόνο στο εσωτερικό, σχολίαζαν χθες επιτελικά στελέχη της Πειραιώς. Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, άλλωστε, έχουν αρχίσει πλέον να συνδέουν το «φύγετε» και τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή σχεδόν αποκλειστικά με δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνδέοντας το αίτημα για εκλογές με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του 2017. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών και πως «η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία και επείγουσα», ο γαλάζιος τομεάρχης κατέληξε ότι για μια αλλαγή πορείας είναι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση της φορολογίας –«αυτό όμως προϋποθέτει μια νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που μόνο οι εκλογές μπορεί να δώσουν».

Καμπανάκι για τις τράπεζες. Η αντεπίθεση της ΝΔ με όχημα την πορεία της οικονομίας έγινε εμφανής και κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στην κομματική έδρα της Πειραιώς –από την οποία προέκυψε ένα ηχηρό «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο το τραπεζικό σύστημα να κινηθεί εκ νέου σε ένα ασταθές έδαφος. Το βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση με τους τραπεζίτες –η ΕΕΤ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νικόλαο Καραμούζη, τους αντιπροέδρους Παναγιώτη Θωμόπουλο και Βασίλη Ράπανο, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Σπυρίδωνα Παπασπύρου και τη γενική γραμματέα Χαρίκλεια Απαλαγάκη –ήταν πως όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα και η αξιολόγηση δεν κλείνει, χειροτερεύει η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και αυξάνουν οι πιθανότητες για μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Κοινός τόπος ήταν πως το κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία –η οποία, προφανώς, παραμένει ζητούμενο με ανοικτή τη διαπραγμάτευση. Και οι δύο πλευρές, εξάλλου, συμφώνησαν ως προς τη ρευστότητα ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της χώρας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την επιστροφή των εγχώριων καταθέσεων, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών έκαναν λόγο για «τρέχουσες αβεβαιότητες» που δημιουργούν αναχώματα στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, όπως αναδεικνύεται από τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΕΝΔΙΑ. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξάλλου, επικεντρώθηκε με χθεσινή παρέμβασή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, αναδεικνύοντας μια πτυχή και της διάστασής του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην υπουργός έκρινε θετικά την προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα για ενιαία αντιμετώπιση μέσα από τη νέα νομοθετική παρέμβαση τόσο των κόκκινων τραπεζικών δανείων όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπήρξε ιδαίτερα επικριτικός για την απόφαση της κυβέρνησης να περιοριστεί η προηγούμενη παρέμβαση (ο λεγόμενος «νόμος Δένδια») μόνο στον μη εξυπηρετούμενο τραπεζικό δανεισμό. «Το 2014 με τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία για την οικονομία και μια τεράστια πολιτική ευκαιρία για τη ΝΔ. Αν είχε ακολουθηθεί εκείνη η εισήγηση τότε, πολλά πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα» σχολίασε (στον Βήμα 99.5), στρέφοντας τις βολές του και στον τότε υπουργό Οικονομίας Γκίκα Χαρδούβελη. «Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να έφερνε θετικά μέτρα και να μας έδινε και εμάς την ευκαιρία να τα συζητήσουμε. Χίλιες φορές καλύτερο από αυτό που ζούμε τώρα» κατέληξε ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός επρόσωπος.