Συνομιλία με τον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μαρκ Ρούτε είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ρούτε για την εκλογική του επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές.

Τα συγχαρητήριά του στον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μάρκ Ρούτε έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα tweet.

«Συγχαρητήρια Μαρκ Ρούτε. Το 2017 θα είναι η χρονιά που ο λαϊκισμός θα ηττηθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» έγραψε στο Twitter o πρόεδρος της ΝΔ.

Το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών δείχνει ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός δεν αποτελεί διέξοδο για την κρίση της Ευρώπης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημείωσε, ωστόσο, πως αποδεικνύει και την ανάγκη να υπάρχει πραγματική προοδευτική εναλλακτική επιλογή στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία, και προσέθεσε πως «για το λόγο αυτό κατέρρευσε το εργατικό κόμμα του Γερούν Ντέισελμπλουμ και πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του το οικολογικό κόμμα».

Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι «οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην εφησυχάζουμε» και υπογράμμισε πως «μόνον η οικοδόμηση μιας νέα κοινωνικής Ευρώπης θα δώσει το οριστικό χτύπημα στον ακροδεξιό λαϊκισμό».

Την εκτίμηση ότι «είναι ώρα αποφάσεων συνολικά για την Ευρώπη» διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία.

«Ο σφιχτός εναγκαλισμός των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με τα συντηρητικά είναι κάτι που τους κοστίζει ακόμη και με όρους επιβίωσης. Και αυτό δεν αφορά όπως φαίνεται μόνο το ελληνικό παράδειγμα, όπου είχαμε το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο στον χώρο από το κέντρο ώς τα αριστερά να υφίσταται μεγάλες εκλογικές ζημιές. Βλέπουμε ότι αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παππάς και πρόσθεσε. «Είναι θετικό που δεν υπήρξε η εκτίναξη της ακροδεξιάς που κάποιες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι κατέγραφαν, αλλά νομίζω ότι είναι ώρα αποφάσεων συνολικά για την Ευρώπη».