Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία ανακουφίζει τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας υπαρξιακά και την ΕΕ.

Το συναίσθημα αυτό εκφράζεται άλλωστε και στις πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ήττα του εξτρεμισμού».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη με tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς «ανέκοψαν» με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη «σαφή νίκη» που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια «ψήφο κατά των εξτρεμιστών».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.

H καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, για τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες.

Μέρκελ: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου»

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι» είπε η Μέρκελ στον Ρούτε, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερ.

Ολάντ: «Νίκη κατά του εξτρεμισμού»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την «καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ανεξάρτητος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, χαιρέτισε την ήττα του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού Γκέερτ Βίλντερς ως νίκη για τους «προοδευτικούς», όμως προς το παρόν η αντίπαλός του Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν δεν έχει αντιδράσει.

«Η Ολλανδία μας δείχνει ότι μια νίκη της ακροδεξιάς δεν είναι τετελεσμένο γεγονός και ότι οι προοδευτικοί κερδίζουν έδαφος», δήλωσε ο Μακρόν.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Εμπνευση για πολλούς η νίκη Ρούτε»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για την εκλογική του νίκη, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα, που απογοήτευσε τις ευρωσκεπτικιστές «έμπνευση για πολλούς».

«Ο λαός στην Ολλανδία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των αξιών τις οποίες προασπίζεται η Ευρώπη: ελεύθερες και ανεκτικές κοινωνίες σε μια ευημερούσα Ευρώπη. Ας οικοδομήσουμε μαζί μια ισχυρή Ευρώπη», αναφέρει ο Γιούνκερ σε επιστολή που αναρτήθηκε ηλεκτρονικά.