Το καθόλου κολακευτικό πορτρέτο του ακροδεξιού ηγέτη Χερτ Βίλντερς σκιαγραφεί ο αδελφός του Πολ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό τον επικρίνει δημοσίως μέσω twitter. «Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, ο Χερτ «πείραξε» μια φωτογραφία που δείχνει τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με αίμα στα χέρια της. Εκεί ο Χερτ ξεπέρασε τα όρια. Πλέον δεν πρόκειται για πολιτική κριτική. Σκορπά το μίσος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel».

Ο Πολ Βίλντερς, ο οποίος διατηρούσε μέχρι τη δημοσίευση της φωτογραφίας αυτής, μια πολιτισμένη διαφωνία με τον Χερτ, σταμάτησε να του μιλά έκτοτε. Αποδείχθηκε σχεδόν προφητικός, όταν πριν λίγες μέρες είπε ότι ο αδελφός του είναι απόμακρος και προέβλεψε ότι αυτό θα του στοιχίσει εκλογικά. «Ο Χερτ έχει ελάχιστη επαφή με τους πολίτες. Δεν μπορεί ούτε να περπατήσει στο δρόμο. Μαζί με τη γυναίκα του ζουν σε μυστική τοποθεσία εδώ και 12 χρόνια και χρειάζονται μόνιμη προσωπική ασφάλεια. Εχει ήδη δεχθεί πολλές σοβαρές απειλές για τη ζωή του από τους ισλαμιστές. Χρειάζεται σωματοφύλακες ακόμα και όταν πηγαίνει για ψώνια. Οι άνδρες της ασφάλειας είναι παρόντες ακόμα και σε οικογενειακές μας συγκεντρώσεις».

ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο 62χρονος αδελφός του ακροδεξιού ηγέτη χαρακτηρίζει τον κόσμο του Χερτ «πολύ μικρό. Πηγαίνει μόνο στο Κοινοβούλιο, σε κάποιες δημόσιες εκδηλώσεις και στο σπίτι του. Δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού. Είναι κοινωνικά απομονωμένος και αποξενωμένος από την καθημερινή ζωή». Τότε πώς τα έχει καταφέρει έστω και μέχρις εδώ; «Είναι αυθεντία στα σύντομα μηνύματα. Σε αυτή την περίπλοκη εποχή αυτό ακριβώς θέλει ο κόσμος: ένα απλοϊκό πολιτικό όραμα που δεν κουράζει. Ο Χερτ δίνει μια ταυτότητα: Εμείς οι Ολλανδοί. Και φτιάχνει και εχθρούς: μουσουλμάνοι, Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ελίτ. Τόσο απλά –οι καλοί και οι κακοί. Κάπως έτσι, δημιουργεί εύκολα ψευδαισθήσεις στους πολίτες. Στην πραγματικότητα όλα αυτά αποτελούν στρατηγική για να ικανοποιήσει τη δίψα του για την εξουσία. Ο Χερτ δεν έχει πολύ μέλλον ακόμα στην πολιτική».