Η συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens που υπογράφηκε το 2012, «δένει» τα χέρια του Δημοσίου και «μπλοκάρει» την προσπάθειά του να παραστεί ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στον συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, ο οποίος και έχει αμετάκλητο και δεσμευτικό χαρακτήρα, στήριξαν την επιχειρηματολογία τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη, ζητώντας να μη γίνει δεκτό το αίτημα των πληρεξούσιων δικηγόρων του Δημοσίου να παραστούν στη δίκη ως Πολιτική Αγωγή.

Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η εν λόγω συμφωνία συμβιβασμού η οποία προβλέπει την αποζημίωση του Δημοσίου με 270 εκ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη, σημαίνει ότι παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση στο μέλλον, αφού το Δημόσιο δεν είχε διατηρήσει ουδεμία επιφύλαξη.

Με δεδομένο ότι έχει αποζημιωθεί, όπως είπαν, δεν μπορεί να εγείρει τώρα εκ νέου αξιώσεις, μέσω της παράστασης Πολιτικής Αγωγής για αποζημίωση ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε, δε, την απόρριψη σε άλλες σχετικές, μεγάλες υποθέσεις (δομημένα ομόλογα, ΔΕΚΑ, στοιχηματική απάτη) του αιτήματός του να παραστεί ως Πολιτική Αγωγή, με το σκεπτικό ότι δεν υπέστη άμεση βλάβη.

Ενστάσεις όμως προέβαλε η υπεράσπιση και ως προς την παράσταση Πολιτικής Αγωγής από τον ΟΤΕ , λέγοντας ότι ο Οργανισμός, ο οποίος σημειωτέον έχει ιδιωτικοποιηθεί, υπέστη βλάβη ως Νομικό Πρόσωπο. Οι συνήγοροι υποστήριξαν ότι οι μέτοχοι του ΟΤΕ, συνεπώς και το Δημόσιο, δεν έχουν υποστεί βλάβη και δεν δικαιούνται να παρίστανται.

Κάποιοι εκ των συνηγόρων ωστόσο εξέφρασαν την άποψη ότι ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα παράστασης μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας και όχι για αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Μαρτίου.