Πώς όμως έφτασε σε αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη; «Το σεξ, τα συναισθήματα και η αναπαραγωγή είναι θεμελιώδη και συνυφασμένα με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι περισσότερες έρευνες που αφορούν την υπογονιμότητα έχουν επικεντρωθεί στους βιολογικούς λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί. Παρότι αυτοί οι λόγοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί, ο ρόλος του εγκεφάλου και των συναισθημάτων είναι εξίσου σημαντικός, παρότι δεν είναι πλήρως κατανοητοί ακόμα» εξηγεί ο δρ Κομνηνός.
Ολα άρχισαν πριν από μερικά χρόνια όταν διαβάζοντας κάποιες έρευνες εντυπωσιάστηκε από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν υποδοχείς όχι μόνο σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με ορμόνες, αλλά και σε περιοχές που συνδέονται με τη συμπεριφορά, για μια ουσία που ονομάζεται κισπεπτίνη. «Η δράση της κισπεπτίνης στις συμπεριφορικές περιοχές του εγκεφάλου μού έδωσε την ιδέα για αυτή την έρευνα». Το φάρμακο αναμένεται να αντιμετωπίζει την έλλειψη επιθυμίας για σεξ και επιπλέον την έλλειψη απόλαυσής του.
Η έρευνά του για το βιάγκρα του εγκεφάλου διήρκεσε μόνο δύο χρόνια. Ωστόσο, χρειάστηκε πολλή και σκληρή δουλειά για να φτάσει στο αποτέλεσμα. Πέραν της επιστημονικής έρευνας, θα έπρεπε να λάβει και τις απαραίτητες δεοντολογικές εγκρίσεις. Αν και η χρηματοδότηση πολύ συχνά αποτελεί πρόβλημα στα ερευνητικά προγράμματα, ήταν αρκετά τυχερός καθώς εξασφάλισε υποτροφίες από το Wellcome Trust, το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας της Βρετανίας.
Μέσα από την έρευνά του φάνηκε ότι η ουσία κισπεπτίνη μπορεί να ενδυναμώσει τη «σεξουαλική» και «ρομαντική» δραστηριότητα του εγκεφάλου και παράλληλα να μειώσει την αρνητική ψυχική διάθεση. Αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δείχνει ότι η κισπεπτίνη μπορεί να τροποποιήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα της αγάπης και του σεξ. Το θεραπευτικό όριο της κισπεπτίνης όμως είναι ακόμη πιο ευρύ. «Η ομάδα μου στο τμήμα του Waljit Dhillo, έχει καταδείξει ήδη ότι η κισπεπτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση όπως και να βοηθήσει γυναίκες με αμηνόρροια» λέει. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν και πώς ακριβώς.
Ο Αλεξ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρεία και η μητέρα του ήταν αρχαιολόγος. Μετακόμισαν στην πρωτεύουσα της Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Imperial College με Ακαδημαϊκή και Μουσική υποτροφία το 1997. Από μικρή ηλικία τον ενθουσίασε η ιατρική. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του με άριστα ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην ενδοκρινολογία και γενική ιατρική σε αναγνωρισμένα νοσοκομεία στο Λονδίνο. Το 2011 του απονεμήθηκε διδακτορική υποτροφία από το Wellcome Trust για να μελετήσει την κισπεπτίνη ως ορμόνη αναπαραγωγής. Εχει δημοσιεύσει πολλές ενδοκρινολογικές μελέτες σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και έχει δώσει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Υπήρξε μέλος της ομάδας που ανακάλυψε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Εκτός από τη δουλειά του στην κισπεπτίνη, ανακάλυψε και τη σημασία ακόμα μιας ορμόνης (της ΝΚΒ) στην εμμηνόπαυση και τώρα μελετά το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των εξάψεων σε γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.
Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του καριέρας προσκλήθηκε και παρουσίασε τη δουλειά του σε διεθνή συνέδρια, ανάμεσα σε αυτά και τα τελευταία πέντε Ετήσια Αμερικανικά Ενδοκρινολογικά Συνέδρια στα οποία του απονεμήθηκαν βραβεία «Εξαιρετικής Περίληψης» (2014, 2016) και «Καλύτερης Παρουσίασης στο θέμα της Αναπαραγωγής» (2015).
Ακολούθως έλαβε χορηγίες από NIHR, Wellcome Trust και Βιοϊατρικά Συμβούλια στη Βρετανία. Επίσης έχει πολλά καθήκοντα διδασκαλίας και εξέτασης προπτυχιακών φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Imperial College. Οι συνεισφορές του αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από τον Βρετανικό Ενδοκρινολογικό Σύλλογο με το βραβείο Early Career Clinical Prize και του απονεμήθηκε η διάκριση του κορυφαίου νέου ενδοκρινολόγου. Πρόσφατα διορίστηκε καθηγητής Κλινικής Ενδοκρινολογίας στο Imperial College. Καθημερινά εξετάζει ασθενείς με διάφορα ενδοκρινολογικά και διαβητικά προβλήματα στα νοσοκομεία του Imperial College, Hammersmith Hospital και St Mary’s Hospital στο Λονδίνο.
Οταν δεν δουλεύει, λατρεύει να παίζει ποδόσφαιρο και κλασική μουσική με την οποία ως έφηβος είχε ασχοληθεί επαγγελματικά. Εχει εισιτήριο διαρκείας της Αρσεναλ, ενώ συχνά επισκέπτεται την Αθήνα και τη Δράμα για να συναντήσει την οικογένειά του. Τα καλοκαίρια ίσως τον συναντήσεις σε παραλίες ελληνικών νησιών να απολαμβάνει μια παγωμένη μπίρα. Στην ομάδα που έκανε την ανακάλυψη δεν είναι ο μοναδικός Ελληνας. Συμμετείχε και η Λύσια Δημητρίου, ακόμα μια σπουδαία επιστήμονας, την οποία επιβλέπει ως καθηγητής στις διδακτορικές σπουδές της στο Imperial College.