Και ξαφνικά η Ελλάδα έγινε χθες αφορμή για να επιβεβαιώσει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Γαλλία από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου –αντίθετα με ό,τι άφηνε να εννοηθεί, μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης του. Είναι μια επιβεβαίωση του μείζονος πολιτικού προβλήματος που δημιουργεί για τη χώρα μας, μέσα από τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα μέτρα ασφάλειας στην Ελλάδα, η αποστολή δύο παγιδευμένων πακέτων από την οργάνωση Συνωμοσίες Πυρήνων της Φωτιάς πρώτα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη και στη συνέχεια, χθες, στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι. Πόσω μάλλον αφού, αντίθετα με το παγιδευμένο δέμα στο Βερολίνο που εξουδετερώθηκε εγκαίρως, εκείνο στο Παρίσι προκάλεσε τον τραυματισμό μιας γυναίκας. Και τίποτα δεν αποκλείει, με δεδομένη την προϊστορία του 2010, όταν είχαν ταχυδρομηθεί συνολικά 14 πακέτα – βόμβες σε ευρωπαίους ηγέτες, οργανισμούς και πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα, να έπεται συνέχεια.

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Οι Πυρήνες της Φωτιάς ανέλαβαν την ευθύνη για το παγιδευμένο δέμα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υποτιθέμενο αποστολέα τον Aδωνη Γεωργιάδη, λίγο πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι. Στις 12.30 η 40χρονη γραμματέας του Τζέφρι Φρανκς, διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, επιχείρησε να ανοίξει, στην έδρα του Ταμείου στο Παρίσι, φάκελο που προοριζόταν για τον προϊστάμενό της. Από την έκρηξη η γυναίκα τραυματίστηκε στο πρόσωπο, υπέστη ρήξη τυμπάνου και εγκαύματα στα χέρια. Στο κτίριο, που ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, έσπευσαν αμέσως πυροτεχνουργοί της αστυνομίας και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα επίθεση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς ένα παγιδευμένο δέμα. Αυτό δείχνει πως παραμένουμε στο στόχαστρο. Πρέπει να αναζητήσουμε όλα τα αίτια και να βρούμε τους ενόχους» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, την ώρα που αστυνομικές πηγές αποκάλυπταν στη «Figaro» πως διέβλεπαν «ενστικτωδώς» μια σύνδεση με το παγιδευμένο δέμα στο Βερολίνο.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Παρίσι αντέδρασε αμέσως, στέλνοντας στην Ελληνική Αστυνομία δύο φωτογραφίες που απεικονίζουν το γραφείο όπου εξερράγη ο μηχανισμός και τα υπολείμματα του παγιδευμένου φακέλου. Πληροφορίες από τη Γαλλία έλεγαν πως ο φάκελος είχε καταστραφεί από την έκρηξη και θα χρειαζόταν ειδική επεξεργασία προκειμένου να διευκρινιστεί ο τόπος αποστολής. «Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποιον πυροτεχνικό μηχανισμό ή ένα μεγάλο βαρελότο. Είναι κάτι σχετικά αυτοσχέδιο, δεν πρόκειται επ’ ουδενί για βόμβα» δήλωνε ο διοικητής της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Καντό.

Χθες το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε πως αποστολέας του παγιδευμένου φακέλου εμφανίζεται να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρώην υπουργός Βασίλης Κικίλιας –η διεύθυνση αποστολέα αντιστοιχούσε στο πρώην πολιτικό γραφείο του βουλευτή στην οδό Ακαδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείμματα ελληνικών γραμματοσήμων εντοπίστηκαν στον τόπο της έκρηξης. Οι τίτλοι στα γαλλικά Μέσα άλλαξαν: «Ελληνες αναρχικοί πιθανώς πίσω από τον παγιδευμένο φάκελο στο ΔΝΤ».