Στα ίχνη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στον όρμο των Αμπελακίων. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, μιλώντας χθες στο «Νσυν», ύστερα από την ανακοίνωση της έρευνας που διεξήχθη συστηματικά για πρώτη φορά στην περιοχή. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα που εντοπίσαμε –λιμενικές δομές, οχυρωματικές κατασκευές και διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις –συνδέονται με το σημείο από όπου απέπλευσε ο ενωμένος στόλος των Ελλήνων το 480 π.Χ. για τη νικηφόρα Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ότι αποτελούν απτές αποδείξεις της Ιστορίας».
Οι αρχαιότητες που ώς έναν βαθμό είναι ορατές καθώς βυθίζονται και αναδύονται ανάλογα με τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας –η πτώση της οποίας, ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο φθάνει το μισό μέτρο –αποτελούν μέρος του εμπορικού και πιθανότατα πολεμικού λιμένα της κλασικής και ελληνιστικής πόλης – δήμου της Σαλαμίνος, ο οποίος αποτελούσε τον σημαντικότερο και πλησιέστερο του αθηναϊκού κράτους, μετά τους τρεις λιμένες του Πειραιά, τον Κάνθαρο, τη Ζέα και τη Μουνιχία.
Οι έρευνες που έγιναν με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ) υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προέδρου του Ινστιτούτου Γιάννου Λώλου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον καθηγητή Γιώργο Παπαθεοδώρου και με κύρια οικονομική υποστήριξη από το Βρετανικό Ιδρυμα Honor Frost θα συνεχιστούν και του χρόνου. Ωστόσο οι ερευνητές δεν ελπίζουν ότι θα φέρουν στο φως κατάλοιπα κάποιας τριήρους. «Επειδή ήταν ελαφρές κατασκευές όταν πλήττονταν από τον εχθρό διαλύονταν στην επιφάνεια της θάλασσας. Μοναδική ελπίδα μας είναι να βρούμε κάποιο χάλκινο έμβολο που μπορεί να έχει παραμείνει στον βυθό», λέει η Αγγελική Σίμωσι.