Υπάρχει ακόμη χρόνος. Των φρονίμων τα παιδιά, όμως, κλείνουν θέσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα στα καλά events. Πόσω μάλλον αν σε αυτά λύνει –για πολλοστή φορά –τη σιωπή του ο Γιάνης. Ο Βαρουφάκης θα βρεθεί στο University of East Anglia στο Νόργουιτς της Μεγάλης Βρετανίας για μια εκδήλωση με –τον καθόλου ναρκισσιστικό –τίτλο «Η μάχη μου με το βαθύ κατεστημένο της Ευρώπης» στις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με το διαφημιστικό –που είναι γραμμένο σε βαρουφακικό ιδίωμα –ο Γιάνης θα αποκαλύψει «τι πραγματικά συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους» επί υπουργίας του. Για την ακρίβεια «είναι έτοιμος να πει όλη την ιστορία». Δεν είχε αλήθεια γεννηθεί έτοιμος; Τέλος πάντων. Αφορμή για αυτή την κουβέντα θα είναι τα «πολυαναμενόμενα» βαρουφακικά απομνημονεύματα «Ενήλικοι στο Δωμάτιο». Η εν λόγω έκδοση «θα ξεσκεπάσει», λέει, «το βαθύ ευρωπαϊκό κατεστημένο», δείχνοντας τι πραγματικά συμβαίνει στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών διαδρόμων εξουσίας. Να περιμένετε ένα απόγευμα απίστευτων αποκαλύψεων και μια εντυπωσιακή ιστορία ριψοκίνδυνης διπλωματίας (σ.σ. η ορθότερη απόδοση του αγγλικού όρου brinkmanship σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν μπλόφα), υποκρισίας, συνωμοσίας και προδοσίας που θα συνταράξει τα θεμέλια της Ενωσης. Ο Βαρουφάκης πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η ΕΕ είναι αν η αλήθεια γίνει γνωστή. Ουάου. Το καλύτερο όμως το φύλαξα για το τέλος. Το στάνταρ εισιτήριο για την εκδήλωση – συζήτηση με τον πρώην τσάρο της ελληνικής οικονομίας κοστίζει 30 στερλίνες και περιλαμβάνει ένα υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα αντίτυπο τού «Ενήλικοι στο Δωμάτιο». Το φοιτητικό εισιτήριο 22 στερλίνες –πάλι με δώρο υπογεγραμμένο αντίτυπο του πονήματος. Με 45 στερλίνες αγοράζει κανείς δύο εισιτήρια κι ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο. Κρίμα που οι καιροί που τα μίντια του πλανήτη έλιωναν για χάρη του έχουν παρέλθει. Θα βοηθούσε τις πωλήσεις.

Ολική επαναφορά
Ποιο ήταν το talk of the town της πολιτικής αγοράς την εβδομάδα που μας πέρασε; Η ολική επαναφορά του Νίκου Παππά. Οχι φυσικά γιατί ο δήμαρχος Σερρών τον κέρασε ακανέδες για να τον γλυκάνει. Αλλά επειδή ξαναβγήκε στο προσκήνιο αναλαμβάνοντας να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος της κυβερνητικής αντεπίθεσης σε όσους κάνουν λόγο περί δραματικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης. Στη συνέντευξη Τύπου στας Σέρρας είπε ανάμεσα σε άλλα «όσοι βάζουν τα πολιτικά λεφτά τους στην καταστροφή και στο αδιέξοδο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα έχουν χάσει». Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πάλι, δήλωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019». Και διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κλίμα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας». Το come back ήταν ώς έναν βαθμό αναμενόμενο. Οπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, «στα δύσκολα ο Τσίπρας αυτόν εμπιστεύεται και αυτόν φωνάζει». Από την άλλη, όμως, η επαναφορά του ίσως έχει και παράπλευρες απώλειες. Με κυριότερη ότι δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη σχέση του Πρωθυπουργού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η απόσταση, για να το πούμε κομψά, μεταξύ Παππά – Τσακαλώτου είναι γνωστή. Κανείς, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ξεχάσει όσα έγιναν μετά το τελευταίο Εurogroup. Τότε που ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός βγήκε από τη συνεδρίαση κι απέφυγε ακόμη και να κάνει την καθιερωμένη δήλωση στο κανάλι της Κομισιόν, το Ebs –παρότι είχε προαναγγελθεί. Κι όμως, παρά τη σιωπή Τσακαλώτου το Μαξίμου έσπευσε να βγάλει non paper –εμπνεύσεως Νίκου Παππά λέγεται –πανηγυρίζοντας πως η συμφωνία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο της ελληνικής πλευράς για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Γιατί να τα έχει ξεχάσει, λοιπόν, ο Ευκλείδης;

Φιλίες
Ο Μανώλης Γλέζος έχει πει σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Vice πως έχει 42 βιβλία να εκδώσει. Ενα από αυτά –που εκδίδει τώρα –φέρει τον τίτλο «”Αντισταθείτε”. Ενα μανιφέστο κατά της υποταγής». Χθες, λοιπόν, το έστειλε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη. Με ιδιόχειρη, μάλιστα, αφιέρωση. Παράδοξο; Υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα στο twitter του Αδώνιδος, ο οποίος έγραψε στη λεζάντα «ευχαριστώ τον Μανώλη Γλέζο για το βιβλίο και την αφιέρωση. Για όσους ασχολούνται με το ποιοι μου αφιερώνουν βιβλία». Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν αυτοί οι δύο; Μάλλον την άποψή τους για τον Αλέξη Τσίπρα. Τα είχε πει, άλλωστε, ο Αβραάμ Λίνκολν. Ειδικά στην πολιτική «φίλος είναι αυτός που έχει τους ίδιους εχθρούς με σένα».