Διεργασιών συνέχεια στην Κεντροαριστερά –και φαίνεται πως η όρεξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ανοίξει για τα καλά. Παράλληλα με τη διευθέτηση των λεπτομερειών του επερχόμενου Συνεδρίου, η ΔΗΣΥ προσπαθεί να διευρυνθεί και κοινοβουλευτικά. Εχοντας πλέον κατοχυρώσει επίσημα τη θέση της ως τρίτου κόμματος, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της ΧΑ Δημήτρη Κουκούτση, η Συμπαράταξη επιδιώκει να αυξήσει κι άλλο τη δύναμή της μέσα στη Βουλή. Προς στιγμήν, ο τρόπος για να το πετύχει περνάει μέσα από τη συνεργασία με τους ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο, τον οποίο και η ίδια εκπροσωπεί.

Εχει συμβεί κι άλλες φορές οι ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Κώστας Μπαργιώτας και Γιώργος Καρράς να συνεργάζονται με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, τις περισσότερες φορές καταθέτοντας κοινή ερώτηση σε στελέχη της κυβέρνησης. Χθες σειρά είχε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, στην οποία οι 4 και οι βουλευτές της ΔΗΣΥ έριξαν την ευθύνη για διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ, κατηγορώντας τη για τις καθυστερήσεις, ιδίως στις ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια. Η ερώτησή τους είχε, εν μέρει, αποτέλεσμα: στη συζήτηση διευκρινίστηκε πως δίνεται παράταση για τις εισφορές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, έως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα.

Τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και η ΔΗΣΥ φαίνεται πως καλοβλέπουν τη μεταξύ τους συνεργασία, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Κάθε σύμπραξη της ομάδας των ανεξαρτήτων και της Συμπαράταξης γίνεται σε πολύ καλό κλίμα, το οποίο επιβεβαιώνεται διαρκώς. Η συνεννόηση των δύο πλευρών κρίνεται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ως ικανοποιητική, όμως –όπως τονίζουν –δεν πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. Σε μεταγενέστερο χρόνο, ίσως πιο κοντά στις εκλογές, δεν αποκλείεται αυτά τα συνεχή κοινοβουλευτικά ανταμώματα να οδηγήσουν σε παντρειά, δίνοντας νέα ώθηση στη ΔΗΣΥ. Για την ώρα, ωστόσο, πρόκειται απλώς για διερευνητικές κινήσεις. Στο Ποτάμι δεν σχολιάζουν τις επαφές των πρώην στελεχών τους με τη ΔΗΣΥ, τις οποίες θεωρούν λίγο-πολύ αναμενόμενες. Στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έγινε καμία κρούση για να συνυπογράψει την ερώτηση, μια στάση που, τουλάχιστον από πλευράς ΔΗΣΥ, επιβεβαιώνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ. Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Σημίτης, που πάντα ενδιαφέρεται για την ενότητα της παράταξης, σε χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για την πορεία της αξιολόγησης και για παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ο πρώην πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τον οποίο επεσήμανε ότι απέφυγε να κάνει δήλωση αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αφήνοντας περιθώριο σε στελέχη που κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου να επιδοθούν σε πανηγυρισμούς που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε επίσης στη βιασύνη του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει τον ερχομό της ανάπτυξης, μια ανακοίνωση που λίγη ώρα μετά διαψεύστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνολαϊκισμού, καθώς «πότε εμφανίζεται έτοιμη να συμβιβαστεί, πότε ανυποχώρητη και πότε αντιστασιακή». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος απέφυγε να προβλέψει εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει διπλό πρόβλημα: την έλλειψη εμπιστοσύνης εταίρων και αγορών, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, η οποία όλο και αυξάνεται.