Ο προεκλογικός συναγερμός στη ΝΔ δεν αποσκοπεί μόνο στην ενίσχυση της κομματικής συνοχής. Αποτελεί και μια αναγκαία συνθήκη για τον σχεδιασμό του κόμματος μετά την ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τη «βαλτωμένη» διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο γαλάζιο στρατηγείο διαβλέπουν ότι οι κάλπες είναι στο τραπέζι και μπορούν να προκύψουν όχι μόνο από ένα εκλογικό ρεσάλτο του Αλέξη Τσίπρα –λόγω της αδυναμίας να προκύψει συμφωνία -, αλλά και εξαιτίας του παρατεταμένου δυσμενούς οικονομικού κλίματος που παρατηρείται στη χώρα.

Οι εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο». Ο κυβερνητικός συνεταιρισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως αναφέρεται, έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει: Ή θα κλείσει την αξιολόγηση ή θα προσφύγει στις κάλπες. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί τελικώς σε συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται υπό εκλογική πίεση, όπως προεξοφλούν στην Πειραιώς, καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά δύσβατο τοπίο λόγω των πρόσθετων μέτρων. Συμπληρώνουν, δε, πως αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να αποσυντονίσει περαιτέρω την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η διαχείριση της όποιας συμφωνίας θα είναι πολύ δύσκολη» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι το θέμα των εκλογών παραμένει ορθάνοιχτο ακόμη και την επόμενη μέρα μιας συμφωνίας με τους δανειστές.

Στην εκτίμηση αυτή επικεντρώθηκε και η χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ στην κομματική έδρα. Ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέλυσε τα δεδομένα που καταγράφονται γύρω από το θέμα της διαπραγμάτευσης και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η συζήτηση είναι πως η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να επιμείνει στο αίτημά της για εκλογές.

Τον δρόμο αυτόν, εξάλλου, υπέδειξε στη συνέχεια με τη δημόσια παρέμβασή του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλιμακώνοντας την αντεπίθεση της ΝΔ, με βασικό αίτημα την προσφυγή στις κάλπες. «Ξέρουμε ότι η μόνη λύση είναι εκλογές –εκλογές το ταχύτερο» είπε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ είναι έτοιμη και έχει σχέδιο. Με αφορμή, δε, την αποστολή των τρομοκρατικών δεμάτων στο εξωτερικό, αλλά και την εξαγγελία για Εξεταστική στην υγεία, τόνισε πως «η χώρα είναι μετέωρη και πάει να γίνει παρίας». «Δεν θα το επιτρέψουμε. Κάθε φορά που βρίσκονται σε αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εξαγγέλλουν και μια Εξεταστική Επιτροπή» ήταν το δικό του μήνυμα.

Την ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, είχε υποδείξει ο πρόεδρος της ΝΔ και με την ομιλία του προς τα μέλη της ΚΟ του κόμματος. Ζητώντας από βουλευτές και στελέχη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, είχε παράλληλα παρουσιάσει τον γαλάζιο οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση, μεταφέροντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι οι εκλογές μπορεί να βρίσκονται προ των πυλών και η ΝΔ είναι απολύτως έτοιμη να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση την κυβερνητική ευθύνη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές πως η ΝΔ τους έξι πρώτους μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας θα έχει περάσει όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια, «ώστε να ξεφύγει η χώρα προς τα μπρος». Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είπε, στο κράτος (στους τομείς της παιδείας, της υγείας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων) αναδεικνύουν έναν σχεδιασμό για άμεσες αλλαγές. Το γαλάζιο σχέδιο αποβλέπει, ουσιαστικά, να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση όλα τα σκληρά μέτρα, με το όποιο πολιτικό κόστο, ώστε να είναι καθαρό το πεδίο για έναν αναπτυξιακό βηματισμό. Το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για μείωση φόρων με παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών.