Το κουβάρι της διαπραγμάτευσης έχει κάνει κόμπους. Και αυτοί οι κόμποι κόβονται μόνο με σκληρές πολιτικές αποφάσεις. Το ορόσημο της 20ής Μαρτίου χάνεται και ευρωπαϊκές πηγές δείχνουν πλέον προς Μάιο μετά και την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τριήμερο 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταδώσει μια εικόνα συγκλίσεων προκειμένου ενδεχομένως να μη διαταραχθεί περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία, αλλά αρνητικοί οιωνοί κάνουν ολοένα και εντονότερη την εμφάνισή τους. Υφεση, τραπεζικός τομέας εγκλωβισμένος στην αβεβαιότητα, αύξηση της ανεργίας, έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο αλλά και των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Κοντά σε αυτά και η ενδεχόμενη σφήνα Τραμπ στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τα σημάδια δείχνουν την απειλή εισόδου σε έναν νέο φαύλο κύκλο ενώ διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο η συμφωνία να κλείσει ακόμη και το καλοκαίρι όταν η Ελλάδα θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για την εξόφληση ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου θύμιζαν τις προηγούμενες ημέρες την επιδίωξη του υπουργού να επιτευχθεί Staff Level Agreement (SLA – συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) έως τις 20 Μαρτίου. Με αυτή την επιδίωξη άλλωστε, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη των συναρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Αν όχι SLA, οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις.
Η απόσταση όμως που χωρίζει τις εμπλεκόμενες πλευρές σε όρους πολιτικούς είναι τεράστια. Η ελληνική κυβέρνηση επεδίωκε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο αφήνοντας απέξω τα μέτρα και τα αντίμετρα για την περίοδο μετά το 2018 και κυρίως τα εργασιακά. Οι δανειστές διεμήνυσαν ότι μετάθεση των εργασιακών για την επόμενη αξιολόγηση είναι εκτός συζήτησης. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ και τα «γλυκαντικά» τους.
Μεγάλα πολιτικά προβλήματα εντοπίζονται και στα ενεργειακά. Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση για τη μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά, οι δανειστές δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την πώληση μονάδων της επιχείρησης.
Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ. Στο τοπίο των έντονων διαφορών από χθες προστέθηκε ένα επιπλέον μεγάλο αγκάθι. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι συντηρητικοί του Κογκρέσου πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό το σκηνικό, ακόμη και ο Μάιος μπορεί να αποδειχθεί άπιαστος στόχος για συμφωνία.