Τα της παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα τα διαβάσετε αναλυτικά στη σελίδα 33. Εγώ, πάλι, έχω ένα επιπλέον πολιτικό παρασκήνιο.
Κατ’αρχάς μαθαίνω πως ο γνωστός ηθοποιός είχε συντάξει επιστολή παραίτησης από τη Δευτέρα. Περίμενε να βγει επισήμως πρώτα η ανακοίνωση του ΔΣ για τη σύμπραξη Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ΚΠΙΣΝ που τον εξόργισε για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Νίκος Μανωλόπουλος την συνέταξε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Κιμούλη και των άλλων μελών του ΔΣ. Και δεύτερον, γιατί ο ίδιος έβλεπε σε αυτή την ανακοίνωση την προσπάθεια Μανωλόπουλου να κρατήσει το ΙΣΝ μέσα στο ΚΠΙΣΝ ακυρώνοντας την αυτοτέλεια του δευτέρου. Δεδομένης και της πρόσφατης νέας δωρεάς για εκδηλώσεις (5 εκατ. ευρώ) που το ΙΣΝ χορήγησε και μάλιστα με την πρόβλεψη να προσλάβει και δικό του επιμελητή (curator).
Ο έλεγχος του ΔΣ
Μαθαίνω επίσης πως ο γνωστός ηθοποιός εξαρχής ήταν επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη θέση του προέδρου. Σε αντίθεση με τον Μανωλόπουλο που προτάθηκε από το υπουργείο Οικονομικών. Να θυμίσω πως το ΚΠΙΣΝ υπάγεται από τις 20 Φεβρουαρίου στο εν λόγω υπουργείο και άρα τα 4 μέλη του ΔΣ προτάθηκαν από εκεί.
Μια ερμηνεία είναι πως Μανωλόπουλος και λοιπά προτεινόμενα μέλη ελέγχονταν πλήρως ή εν πάση περιπτώσει εγκρίνονταν από την εσωκομματική τάση των 53 και την πλειοψηφία του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Κιμούλης μπορεί να είχε την ευλογία Τσίπρα και Φλαμπουράρη, είχε όμως χάσει εξαρχής τον συσχετισμό δύναμης (τα πήγαινε καλά μόνον με τον δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, που είναι ex officio μέλος του ΔΣ) και με τον Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης έχασε αμέσως τη μάχη για τις αρμοδιότητες και περιορίστηκε μόνον στην ευθύνη προβολής του ΚΠΙΣΝ στο εξωτερικό…
Θέλουν υποταγή της Εκκλησίας
Η Εκκλησία δεν θα ζητήσει και δεν κάνει λόγο για χωρισμό της από το Κράτος. Αυτή την άποψη διατυπώνει σταθερά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όποτε τού δίνεται η ευκαιρία. Χθες είχε προσκληθεί να μιλήσει στους αξιωματικούς σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Αμυνας με θέμα «Η συμβολή του ιερού κλήρου στην Επανάσταση του 1821».
Μετά την ομιλία του ο Ιερώνυμος δέχθηκε ερωτήσεις από τους αξιωματικούς και μία απ’ αυτές αφορούσε τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Η απάντηση του Ιερώνυμου ήταν στην ίδια γραμμή που ακολουθεί αλλά σε λίγο πιο έντονο ύφος αυτή τη φορά:
«Είναι μία λανθασμένη φράση ο χωρισμός» είπε. Και συνέχισε: «Στην ποιμαντική της Εκκλησίας δεν υπάρχει βία. Είναι ελεύθερος ο καθένας. Οποιος θέλει φεύγει και μάλιστα δεν του λέμε να μην ξανάρθει. Η Εκκλησία είναι μάνα και δέχεται πίσω το παιδί της όταν επιστρέφει. Επιπλέον, δεν έχουμε αντίρρηση να έχουμε διακριτούς ρόλους, αλλά να έχουμε τίμιους διακριτούς ρόλους. Και όταν υπάρχουν ανάγκες να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου. Κανείς δεν θέλει τον χωρισμό της Εκκλησίας, την υποταγή της θέλουν, αλλά αυτό δεν γίνεται».
Στις 28 Μαρτίου καλούν Γιάννο
Για την Τρίτη 28 Μαρτίου προσδιορίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον πρώην υπουργό Αμυνας επί ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου. Σημειώνω ότι κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης ο εγκαλούμενος έχει δικαίωμα να παραστεί και να τοποθετηθεί επί όσων του αποδίδονται ή να αποστείλει υπόμνημα με τα επιχειρήματά του.
Επιμένει στη μονομαχία
Στο ίδιο έργο θεατές: Σκουρλέτης –Πατούλης βρέθηκαν ξανά στο ρινγκ σε μία νέα αντιπαράθεση για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Αυτήν τη φορά, ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη χαρακτήρισε «εντελώς ακατανόητη η στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ». «Δεν μπορούμε να συρρικνώσουμε τον διάλογο, τη διαβούλευση στα μέτρα και τις επιθυμίες του κ. Πατούλη ή τις δικές σας» πρόσθεσε.
Ο Πατούλης δεν έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει τον ανένδοτο κατά του υπουργού. «Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να χωρέσει σε «κομματικά καλούπια», είπε. Ο μόνιμος πάντως καημός του είναι πως δεν σηκώνει το γάντι ο Σκουρλέτης στην πρόσκληση για ντιμπέιτ.
Kαι ο Νίκος Αναστασιάδης φοβάται θερμό επεισόδιο
Τελικά, από ό,τι φαίνεται συμφωνούν Αθήνα – Λευκωσία για το πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα. «Με φοβίζει η περίοδος από τώρα έως το τουρκικό δημοψήφισμα και η προσπάθεια να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία» δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο CNN Greece.
Για όσους δεν θυμούνται, πάντως, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε διαψεύσει προ ημερών εκτιμήσεις αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας περί θερμού επεισοδίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα το καλοκαίρι όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική Total.
Συμφωνούν, επομένως, ότι οι γείτονές μας δεν σκοπεύουν να κάτσουν φρόνιμα. Απλώς οι μεν φοβούνται εαρινά μπλεξίματα, οι δε θερινά!