Το πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ προκαλεί ήδη πολλά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup, αφού ο μέχρι τώρα επικεφαλής του ενδέχεται να μη μετάσχει στη νέα σύνθεση της ολλανδικής κυβέρνησης και άρα να αναγκαστεί να αποχωρήσει. Βέβαια, οι Εργατικοί παρότι εξασφάλισαν μόνο 9 έδρες από τις 38 που κατείχαν, δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Με τόσο μικρή εκλογική δύναμη, όμως, ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν το εξαιρετικής σημασίας υπουργείο Οικονομικών ώστε να παραμείνει ο Ντεϊσελμπλούμ επικεφαλής του Eurogroup. Ο ίδιος υπενθύμισε χθες με δηλώσεις του ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

Ο κανονισμός του Eurogroup προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι οι συνάδελφοί του θα πρέπει να εκλέξουν με απλή πλειοψηφία τον αντικαταστάτη του το ταχύτερο δυνατό. Η προεδρική θητεία διαρκεί δυόμισι χρόνια. Αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος, αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τότε αντικαθίσταται από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που έχει αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ –εν προκειμένω ο Μαλτέζος Εντουαρντ Σικλούνα. Ο Ντεϊσελμπλούμ είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015.

Ποιον λοιπόν θα μπορούσαν να επιλέξουν ως αντικαταστάτη του οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης; Μια επιλογή θα ήταν ο διεκδικητής της θέσης από το 2015, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Εχει ακουστεί επίσης το όνομα του Σλοβάκου Πέτερ Καζιμίρ, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλοι υποψήφιοι. Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι που σχολιάζουν ότι ουσιαστικά το θέμα είναι ποιος θα πάρει το «χρίσμα» από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.