Εμμένει ο Τραμπ στους ισχυρισμούς περί «κοριών» από τον Μπαράκ Ομπάμα, παρά το «άδειασμα» από την αρμόδια, διακομματική επιτροπή της Γερουσίας και τις υπηρεσίες πληροφοριών, λέγοντας στην Aνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο: «Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό»…
Το σκάνδαλο των υποκλοπών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) κατά την προεδρία Ομπάμα είχε κλυδωνίσει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Βερολίνου όταν ήλθαν στο φως πληροφορίες για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελάριου.
Η διπλωματική απάντηση της γερμανίδας καγκελάριου
Η προκλητική δήλωση περί υποκλοπών έγινε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Τραμπ με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία νωρίτερα είχε αγνοήσει επιδεικτικά μπροστά στα φλας των φωτογράφων όταν εκείνη τον ρώτησε εάν θέλει να κάνουν χειραψία, κάτι που ζητούσαν οι δημοσιογράφοι (δείτε το στιγμιότυπο στο βίντεο που ακολουθεί).
Ο Τραμπ αγνοεί επιδεικτικά τη Μέρκελ
«Τουλάχιστον έχουμε κάτι κοινό» είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις. Η γερμανίδα καγκελάριος δεν αντέδρασε.
Πάντως, δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει εναντίον της ο Τραμπ, λέγοντας με διπλωματικό τρόπο ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε ο ένας στον άλλον αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον».
Προσπέρασε ερωτήσεις για τις υποκλοπές
Ο αμερικανός πρόεδρος προσπέρασε ερωτήσεις για τους ισχυρισμούς του σε βάρος του Μπαράκ Ομπάμα χωρίς αποδείξεις, λέγοντας ότι «πολύ σπάνια» μετανιώνει για τα tweet του και πρόσθεσε ότι το κάνει όταν τα μέσα ενημέρωσης δεν λένε την αλήθεια.
Οσο για το θέμα με τον Σον Σπάισερ και τη βρετανική GCHQ, αυτό που είχε επίσης να πει είναι ότι απλώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επικαλέστηκε το Fox. «Δεν θα έπρεπε να μιλάτε σε μένα, θα έπρεπε να μιλάτε στο Fox» δήλωσε με το γνωστό του ύφος.
Οι κατηγορίες περί υποκλοπών έχουν προκαλέσει σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση εντός των ΗΠΑ, αλλά και μίνι διπλωματική κρίση με τον πιο πιστό σύμμαχο της Ουάσιγκτον, τη Βρετανία, καθώς ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ υπαινίχθηκε ότι η βρετανική υπηρεσία GCHQ ήταν εκείνη που παρακολουθούσε τον Τραμπ κατ’ εντολή Ομπάμα.
Ο Λευκός Οίκος, δια του Σον Σπάισερ, τα «μάζεψε» τελικά περί βρετανικής κατασκοπείας μετά την αντίδραση του Λονδίνου, λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος απλώς αναφέρθηκε σε σχετικές αναφορές του Fox News «χωρίς να υιοθετεί καμία συγκεκριμένη θεωρία».
«Η μετανάστευση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα»
Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είχαν «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Ανγκελα Μέρκελ κατά τις οποίες αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε, όπως είπε, στην καγκελάριο την «ισχυρή υποστήριξή του» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι «αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί» για την άμυνα της Συμμαχίας.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της Μέρκελ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη μετανάστευση «προνόμιο και όχι δικαίωμα» και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι «θα πρέπει να φροντίσουμε τους πρόσφυγες» και σημείωσε ότι μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκαν και θέματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.
Υποστηρικτής «του δίκαιου εμπορίου»
Για το εμπόριο και τις εμπορικές σχέσεις, ο αμερικανός πρόεδρος είπε: «Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα».
Και πρόσθεσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε «εξαιρετικά καλά» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.
Τόνισε επίσης πως είναι αναγκαίο να εξευρεθεί «ειρηνική» λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο τη Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.