Επιχείρηση ενίσχυσης της κομματικής συνοχής βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΝΔ τις τελευταίες ημέρες και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι το κόμμα να επικεντρωθεί στην εκλογική στρατηγική του και να κατασβήσει κάθε εστία εσωστρέφειας ή τις διαφωνίες που μπορεί να αποπροσανατολίσουν τόσο το στελεχικό δυναμικό όσο και την κομματική βάση.
Η προσπάθεια που καταβάλλει η ΝΔ να μείνει προσηλωμένη στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που έχει χαράξει, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα όλες τις δυνάμεις της, είχε αρχίσει να εντείνεται την περασμένη εβδομάδα με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατά την οποία μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές να καταθέσουν την άποψή τους. Επιπλέον και η συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος πριν από λίγες ημέρες αποσκοπούσε επίσης στη διατήρηση της ηρεμίας και στο να γίνει αντιληπτό από όλους στο εσωτερικό ότι η αντιπολίτευση παραμένει αμετακίνητη στο αίτημά της για προσφυγή της κάλπες και παράλληλα δεν προτίθεται να ψηφίσει κανένα μέτρο από το δημοσιονομικό πακέτο μιας συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές.
Προς αυτή την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ενότητας στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένεται να κινηθεί και το τετ α τετ που θα έχουν σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στόχος της ηγεσίας της Πειραιώς είναι με τη συζήτηση των δύο ανδρών να κλείσει το μέτωπο που είχε ανοίξει μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου του κόμματος, όταν είχε χαρακτηρίσει «τζάμπα μαγκιές» το ενδεχόμενο η ΝΔ να μην ψηφίσει μια νέα συμφωνία και τα λεγόμενα αντίμετρα που μπορεί να τη συνοδεύουν. Αλλωστε, το χάσμα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη παρέμενε αγεφύρωτο από την περσινή διεκδίκηση της κομματικής ηγεσίας.
Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το κλίμα διχασμού μέσα στο κόμμα «μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει τη συγκεκριμένη στιγμή», κατά την οποία η ΝΔ επενδύει στη δημοσκοπική κυριαρχία της καθώς και στην εκλογική της ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Γι’ αυτό, εξηγούν, το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις του αρχηγού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα βοηθήσει περαιτέρω στη σφυρηλάτηση της ενότητας. Η σύμπλευση Μεϊμαράκη με βασικές κομματικές επιλογές, όπως η αποδόμηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, εκτιμάται ότι θα ήταν θετικό δείγμα γραφής.
Σημαντικές μονάδες και παλαιές καραβάνες της ΝΔ όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής που θεωρείται και εκφραστής της «συνείδησης» της κομματικής βάσης, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με τη γραμμή του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο βήμα για τη σύσφιγξη των σχέσεών του με τον Μεϊμαράκη, σχολιάζοντας θετικά τη μεταβατική προεδρία του τον Ιούλιο του 2015. «Οταν το καλοκαίρι του 2015, ο Τσίπρας πήγε να τη ρίξει στα βράχια, εμείς κάναμε και πάλι το εθνικό καθήκον μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Λίγα λεπτά νωρίτερα, άλλωστε, είχε οριστικοποιηθεί και το σημερινό ραντεβού τους.
Κινήσεις στο παρασκήνιο. Εκτός από τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη, υπάρχουν και πολλές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο και δεν ανακοινώνονται για την ενίσχυση της κομματικής συνοχής. Επιτελικά στελέχη της οδού Πειραιώς σημειώνουν πως ο Μητσοτάκης στην προσπάθεια για την καλλιέργεια κλίματος συναντίληψης μέσα στο κόμμα έχει πραγματοποιήσει ή θα πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επαφές ή συναντήσεις και με τους άλλους προκατόχους του, εν ολίγοις με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή.
Στο μεταξύ, στη γραμμή εγρήγορσης που έχει χαράξει εδώ και καιρό ο αρχηγός της ΝΔ κινείται ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός. Οι συσκέψεις κορυφαίων στελεχών στην έδρα του κόμματος είναι συνεχείς, ενώ σε καθημερινή βάση προγραμματίζονται συναντήσεις με φορείς ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με τη βάση και την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας και οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Φορτσάκης συναντήθηκαν με το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), καταγράφοντας κεντρικά προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Στα πεδία αυτά, άλλωστε, δίνει μεγάλο βάρος η ΝΔ τόσο μέσα από το υπό κατάρτιση κυβερνητικό πρόγραμμά της όσο και με την αντιπολιτευτική ρητορική της απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θέματα όπως η υψηλή φορολόγηση, η επιχειρηματική μετανάστευση και τα λουκέτα επιχειρήσεων θα παραμείνουν στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας. Στη συζήτηση με το ΕΒΕΑ προέκυψε το κοινό συμπέρασμα πως είναι αναγκαίο να προωθηθούν ρυθμίσεις που θα εστιάζουν στον περιορισμό και στον εξορθολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της εμπορικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και στη στήριξη της ανταγωνιστικής, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγής.