Ο Μάρτιν Σουλτς ήπιε την τελευταία του μπίρα στις 26 Ιουλίου του 1980. Θα ήταν ένα μάλλον αδιάφορο γεγονός ακόμη και για έναν Γερμανό, εάν εκείνη την ημέρα ο 25χρονος Σουλτς δεν άφηνε οριστικά πίσω του το αλκοολικό παρελθόν του. Είναι μια ημερομηνία αναγέννησης που αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στην «Μπιλντ» –και χωρίς καν να τον ρωτήσει ο δημοσιογράφος του κίτρινου ταμπλόιντ: «Προσπαθώ να μην υπερβάλλω με την ευφορία αλλά ούτε και να τρομοκρατούμαι με τις ήττες. Από τις 26 Ιουλίου του 1980 ξέρω πόσο σημαντικό είναι να είναι σταθερό το εσωτερικό σου κέντρο». Γιατί εκείνη την ημέρα; «Επειδή εκείνη την ημέρα, πριν από 37 χρόνια, ήπια την τελευταία μου μπίρα».

Είναι μια ειλικρίνεια την οποία ο υποψήφιος του SPD μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά: «Επινα ό,τι υπήρχε γύρω μου» έχει εξομολογηθεί. Ο άνθρωπος που κατάφερε να νικήσει έναν τέτοιο εφιάλτη άνοιξε στη συνέχεια ένα βιβλιοπωλείο, γράφτηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έγινε δήμαρχος του Βίρσελεν, εξελέγη ευρωβουλευτής το 1994. Ηταν εκεί που ένα επεισόδιο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε πολλά βλέμματα να στραφούν επάνω του: ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας τον χαρακτήρισε, αυτόν έναν Γερμανό, «καπό» ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Η αρνητική διαφήμιση δεν του βγήκε σε κακό –ο επόμενος σταθμός του στην πολιτική ήταν η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Και τώρα καλείται να πετύχει κάτι που έως πριν από λίγο καιρό έμοιαζε με θαύμα, αλλά τώρα μοιάζει με απολύτως φυσιολογικό ενδεχόμενο: τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι και, σύμφωνα με τους αναλυτές, ντέρμπι θα δείχνουν ώς το φθινόπωρο. Οι ίδιοι αναλυτές λένε ότι το ερώτημα στο Βερολίνο τώρα είναι ένα: Είναι έτοιμη η Γερμανία για έναν άνδρα καγκελάριο; Το ερώτημα έχει ήδη μια απάντηση: η Ανγκελα Μέρκελ δεν δείχνει πια ανίκητη. Κι όσο και αν η ίδια δείχνει ατάραχη δημοσίως δηλώνοντας ότι «ο ανταγωνισμός τονώνει τα πράγματα», στο περιβάλλον της η ανησυχία είναι έκδηλη: σύμφωνα με πηγές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, στενός της συνεργάτης δήλωσε σε ιδιωτική συζήτηση ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη».

Το πόσο δύσκολη είναι για τους Χριστιανοδημοκράτες θα φανεί στις κάλπες. Τότε, πάντως, ο Μάρτιν Σουλτς θα έχει να θυμάται ακόμη μια ημερομηνία, την 24η Σεπτεμβρίου του 2017, εκτός από την 26η Ιουλίου του 1980 που έκοψε το αλκοόλ, τη 17η Ιανουαρίου του 2012 που ορκίστηκε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και τη 19η Μαρτίου του 2017 που έγινε εκλεκτός του κόμματός του με ένα καθολικό «ναι».