Το πρωινό του Σαββάτου το Caravel είχε γεμίσει θυμίζοντας σε αρκετούς κάτι από άλλες, καλύτερες εποχές. Η δυναμικότητα της αίθουσας αποδείχθηκε μικρή και ο κόσμος αναγκαστικά απλώθηκε ακόμη και σε χώρους υποδοχής. Φίλοι χαιρετούσαν φίλους και παλαιοί σύντροφοι αντάμωναν έπειτα από χρόνια –και ανάμεσά τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδειχναν να βρίσκουν το χαμόγελό τους. Σίγουρα, οι παλαιότεροι, με ιστορία στο ΠΑΣΟΚ, έχουν ζήσει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τη σαββατιάτικη, στις ίδιες αίθουσες. Με βάση το καινούργιο εκλογικό μέγεθος του κόμματος, ωστόσο, η συμμετοχή ξεπερνούσε τις προσδοκίες τους –και αυτό αρκούσε από μόνο του για να ζεστάνει το κλίμα.
Στην εκδήλωση για την αυτοδιοίκηση τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είδαν πρόσωπα που είχαν χρόνια να εμφανιστούν σε κομματικό event. Η αυτοδιοικητική συνάθροιση προσέφερε αυτή την ευκαιρία –στην Αθήνα, εξηγούσε επιτελικό στέλεχος στο κόμμα και στον αυτοδιοικητικό χώρο, η Κεντροαριστερά τα τελευταία χρόνια είναι «δημαρχοκρατούμενη» και η παρουσία τόσου κόσμου άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον, έστω κι αν ο μέσος όρος ηλικίας των παρευρισκομένων αμφισβητούσε αισθητά τα λεγόμενα των διοργανωτών για άνοιγμα στη νέα γενιά. Οι περισσότεροι που φαίνονταν αρκετά μπαρουτοκαπνισμένοι είχαν έρθει για να ακούσουν τα γνωστά στελέχη της περιφερειακής διοίκησης, όπως τον Απόστολο Κατσιφάρα και τον Σταύρο Αρναουτάκη. Οι ανένταχτοι ήταν καταφανώς λιγότεροι και όταν ο κύριος εκφραστής της Κεντροαριστεράς στην Αθήνα Γιώργος Καμίνης ξεκίνησε την ομιλία του, η αίθουσα άδειασε αισθητά. Συνεπώς, οι κομματικοί είχαν τον πρώτο λόγο.
Η σαββατιάτικη εκδήλωση είχε ως θέμα τη σχέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την αυτοδιοίκηση μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Στην πράξη όμως επικύρωνε τη βούληση όλων για μια νέα αρχή στη ΔΗΣΥ, τα μέλη της οποίας προσδοκούν πως σήμερα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο συνύπαρξης των συνιστωσών και το κοινό τους πολιτικό μέλλον – μια συζήτηση που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κορυφωθεί στο συνέδριο του καλοκαιριού. Οι συγκεντρωμένοι ήταν κατά πλειονότητα πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο υπήρχαν εκπρόσωποι από όλες τις συνιστώσες της ΔΗΣΥ. Τη ΔΗΜΑΡ εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ το ΚΙΔΗΣΟ ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκ των παλαιοτέρων βουλευτών και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, έδωσε τον τόνο της εκδήλωσης και προετοίμασε το έδαφος για τη Φώφη Γεννηματά. Ο Σκανδαλίδης, ύστερα από μια αναδρομή στις διάφορες εποχές του ΠΑΣΟΚ, έκανε σκληρή αυτοκριτική για τον τρόπο που λειτούργησε το κόμμα πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Την ίδια λογική ακολούθησε στην ομιλία της και η Φώφη Γεννηματά, η οποία ακολούθησε μια ξεκάθαρα κριτική στάση απέναντι στο παρελθόν της παράταξης.
Τρίτος πόλος. Παράλληλα, ωστόσο, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έδωσε και τη γραμμή για τα επόμενα βήματα αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η Συμπαράταξη επιδιώκει να πολιτευθεί εντός κι εκτός Βουλής. Η Γεννηματά κράτησε ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της ΔΗΣΥ να αναδειχθεί τρίτος πόλος απέναντι στα δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα. Η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή πρέπει να βρει τον ίδιο ρόλο και στην κοινωνία. Ολες οι συνιστώσες της ΔΗΣΥ μετέφεραν στις αίθουσες του Caravel σχεδόν ανοικτά τη φιλοδοξία να είναι οι ρυθμιστές του νέου πολιτικού σκηνικού.
Πυρά κατά της κυβέρνησης. Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αξιολόγηση και για την απροθυμία της να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση, εξαπολύοντας όμως τα βέλη της και προς την αξιωματική αντιπολίτευση για την αρνητική στάση απέναντι στον Καλλικράτη: «Είναι όψεις του ίδιου νομίσματος του συγκεντρωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Παράλληλα, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στο αντίπαλο δέος, το Ποτάμι, αφήνοντας ίσως σκόπιμα ένα παραθυράκι συνεννόησης. Την ίδια τακτική η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε και σε χθεσινή συνέντευξή της όταν επιτέθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα και υπέδειξε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τη μοναδική δύναμη που μπορεί «να εγγυηθεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» («Real Νews»). Ξιφούλκησε εκ νέου, δε, κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να συγκυβερνήσει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, χτυπώντας ιδεολογικά τον Αλέξη Τσίπρα. Ομως αυτό δεν σημαίνει πως η ΔΗΣΥ είναι διατεθειμένη να δώσει χείρα βοηθείας στον Πρωθυπουργό, τον οποίο εν χορώ από τη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν ως «κύριο εκφραστή του λαϊκισμού και της πολιτικής ψευδολογίας».
Οι επόμενες κινήσεις. Σήμερα το απόγευμα το Κεντρικό Συντονιστικό της ΔΗΣΥ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του φορέα. Από όλες τις πλευρές τονίζεται η πρόθεση για συνεργασία, αν και υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφωνίες σε θέματα οργανωτικού χαρακτήρα. Οι εκπρόσωποι των συνιστωσών θα προσπαθήσουν να κλείσουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκλογή του επικεφαλής και, κυρίως, με τον τρόπο εκλογής των συνέδρων. Σε κάθε περίπτωση έχει ξεκαθαριστεί πως ο νέος φορέας δεν θα είναι ενιαίος, αλλά πολυκομματικός, άρα κανένα κόμμα από όσα συμμετέχουν δεν θα χρειαστεί να διαλυθεί.