Το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup επιβεβαίωσε το απαισιόδοξο πλην ρεαλιστικό σενάριο πως ακόμη και το (νέο) ορόσημο του Απριλίου είναι θολό και το γενικότερο χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης άγνωστο. Οι πανηγυρισμοί για το «τέλος της λιτότητας» που είχαν ακουστεί στο προηγούμενο Eurogroup ξεχάστηκαν. Το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα και η κυβέρνηση βλέπει να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του 2015, αφού όλοι συνομολογούν ότι πρακτικά ο επόμενος σταθμός για συμφωνία είναι η νέα Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.
Το γενικότερο σκηνικό συνηγορεί υπέρ ενός remake του κολασμένου καλοκαιριού του 2015, αφού δεν είναι μόνο οι πιέσεις των θεσμών και η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης. Είναι η γενικότερη ατμόσφαιρα που «γκρεμίζει» το κυβερνητικό success story. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανεργία που διέψευσαν τις εκτιμήσεις του Μαξίμου και η γενικότερη αβεβαιότητα στην οικονομία που προκαλεί το τέλμα στη διαπραγμάτευση δημιουργούν τετελεσμένα που δύσκολα μπορούν να ανατραπούν, ακόμη και αν η συμφωνία κλείσει αύριο το πρωί.
ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ. Μολαταύτα, ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του επιμένουν σε «θετική ατζέντα», επιχειρώντας να τροφοδοτήσουν με επιχειρήματα τους βουλευτές και να ανατάξουν την ψυχολογία τους. Με αυτό τον στόχο, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε χθες τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη και εξήρε τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας για την έξοδο από την κρίση. Στη λογική των «καλών ειδήσεων», εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο φετινός στόχος – ρεκόρ των 30 εκατ. αφίξεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υπεραξίας στο ΑΕΠ της χώρας.
Οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό ακολούθησαν την παρουσίαση του σχεδίου για την ανάπλαση της Αθήνας και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα, με αφορμή την επίσημη τελετή αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου, την οποία επιμελήθηκαν έλληνες επιστήμονες. Οσο για τη Σύνοδο του Eurogroup; Το Μαξίμου τήρησε σιγήν ιχθύος, παραπέμποντας στις δηλώσεις και επαφές Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.
Στη λογική της πολιτικής διαπραγμάτευσης και παράλληλα με τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στις Βρυξέλλες, οι ελπίδες για τυχόν επιτάχυνση των διαδικασιών εναποτίθενται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, στα τέλη της εβδομάδας. Αν και δεν έχει ακόμη κανονιστεί επισήμως κάποια συνάντηση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν τετ α τετ του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες ή αξιωματούχους, με την ελληνική πλευρά να εστιάζει στα εργασιακά και να ελπίζει σε συμμάχους απέναντι στο ΔΝΤ. Τα περιθώρια ωστόσο στενεύουν, καθώς στη χθεσινή Σύνοδο του Eurogroup διαμηνύθηκε ότι η στάση των θεσμών είναι κοινή για όλα τα θέματα.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Ετσι η κυβέρνηση πρακτικά βρίσκεται σε αδιέξοδο και ο ίδιος ο Τσίπρας ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Είτε θα πρέπει να συνομολογήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δανειστών και τα σκληρά μέτρα που αυτοί εισηγούνται, είτε θα πρέπει να βρει ένα plan B που θα περιλαμβάνει ακόμη και τη φυγή. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, είναι φανερό πως ισοδυναμεί με πλήρη «αποκαθήλωση» της κυβέρνησης και γι’ αυτό ακριβώς προειδοποίησε σε συνέντευξή του (Σκάι) ο Κώστας Χρυσόγονος: «Εκλογές πριν από τον Νοέμβριο του 2018 θα αποτελούσανομολογία αποτυχίας. Το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν συμφωνία με τους θεσμούς για να ανακτήσουμε τη φερεγγυότητά μας ως κράτος καινα βγούμε στις αγορές» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην άλλη «όχθη» βρίσκονται κομματικά στελέχη, τα οποία στέλνουν καθημερινά ευκρινή μηνύματα στο Μαξίμου, φωνάζοντας «μην μας αγνοείτε». Μολονότι ο Νίκος Φίλης με δήλωσή του διέψευσε ότι δημοσίως ζήτησε εκλογές, με νόημα τονίζει ότι «οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην ώρα τους, στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με κοινή αγωνία και ευθύνη για την πατρίδα και τους πολίτες θα ληφθούν οι αποφάσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε (ΕΡΑ) πως «υπάρχει ρητή και σαφής δέσμευση από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να συζητηθούν σε αυτό το κομματικό όργανο, πριν κλείσει οριστικά ο κύκλος των διαβουλεύσεων. Η στοιχειώδης δημοκρατική τάξη και ευαισθησία επιβάλλουν να υπάρξει αυτή η διαδικασία» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.