Ο ισχυρός δεσμός με τις ΗΠΑ αποτελεί τη βάση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, έτσι η συνάντηση Μέρκελ – Τραμπ μπήκε στο μικροσκόπιο των γερμανικών ΜΜΕ. «Οχι θερμή αλλά ούτε και απόμακρη», έγραψε η εφημερίδα «Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Θα μπορούσε να πάει πολύ χειρότερα», είχε τίτλο η μεγάλης κυκλοφορίας «Bild», δημιουργώντας ερωτηματικά για το τι είδους υποδοχή περίμεναν οι σύμβουλοι της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η αρχική αντίδραση του εκπροσώπου της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν μια προσπάθεια να δοθεί έμφαση στα θετικά –χαιρέτισε τη συμφωνία να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία και την κοινή πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό. Ομως το γεγονός ότι ο Τραμπ παρουσίασε δύο πρόσωπα, κάτι που συνήθιζε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους γερμανούς δημοσιογράφους.

«Για άλλη μια φορά ήταν δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ», παρατηρεί η υπεύθυνη του περιοδικού που εκδίδει το Γερμανικό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις Σίλκε Τέμπελ. «Ηταν ο μίστερ Τζέκιλ όταν διάβασε την ανακοίνωσή του, λέγοντας καλά πράγματα για τους οικονομικούς δεσμούς, τη δέσμευσή του για την Ουκρανία, την κοινή φιλία. Μετά, όταν ήρθε η ώρα να απαντήσουν οι δύο ηγέτες στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έγινε πάλι ο παλιός του εαυτός: επιτέθηκε στα ΜΜΕ, επέκρινε τους Βρετανούς».

«Σ’ ένα σημείο μπορούμε να βασιζόμαστε βάσει όσων είδαμε: Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει εκείνο που θέλει», δήλωσε ο Νικολάους Μπλόμε, αρχισυντάκτης της «Bild». «Εχει προβλέψιμα πολιτικά συμφέροντα. Δεν έχει όμως προβλέψιμο τρόπο να τα επιτύχει». Ενώ η Τέμπελ προσθέτει: «Εάν αυτή η αποστολή ήταν για να δούμε την πρώτη εντύπωση, πήραμε πράγματι μια πρώτη εντύπωση».