«Μαμά, φόρα τη ζώνη σου», «δεν φωνάζουμε στο αυτοκίνητο όταν οδηγεί ο μπαμπάς», «μην μιλάτε στο κινητό όταν οδηγείτε».
Ετσι βλέπουν τα παιδιά το κυκλοφοριακό, τα αυτοκίνητα στον δρόμο, την οδική ασφάλεια, τα τροχαία, την οδήγηση των γονιών τους. Κι αυτήν την εικόνα που έχουν πλάσει στο μυαλό τους αποτυπώνουν σε πάνω από 200 ζωγραφιές στην πρωτότυπη έκθεση με θέμα «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», που εγκαινίασε τη Δευτέρα το απόγευμα ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας στο Golden Hall.
Οπως επισήμανε ο κ. Τσουβάλας, «ας δούμε όλοι την οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών. Γιατί στις ζωγραφιές μιλάει η παιδική ψυχή κι η παιδική ψυχή λέει πάντα την αλήθεια. Τον πρώτο λόγο έχουν τα παιδιά, αφού οι μεγάλοι φαίνεται πως δείχνουμε λιγότερο ικανοί για να πράξουμε ό,τι πρέπει για να σταματήσουμε την απειλή των τροχαίων».
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. τόνισε ότι οι μεγάλοι δείχνουν να έχουν συνηθίσει στην εικόνα των τροχαίων. «Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) φαίνεται να είναι ευχή κι όχι υποχρέωση. Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 15-24, καθώς απουσιάζει η καλλιέργεια οδικής συνείδησης, η οποία θα πρέπει να διέπεται από τα στοιχεία του σεβασμού», πρόσθεσε.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Κάθε χρόνο μια μικρή κωμόπολη εξαλείφεται, μια μεγάλη πόλη μένει ανάπηρη. Ο κ. Τσουβάλας έκανε λόγο για «τη δική μας Χιροσίμα. Η ευθύνη δεν είναι μόνο του κράτους ή της αστυνομίας, αλλά είναι κοινωνική. Οσα μέτρα κι αν λάβουμε, όσους ελέγχους κι αν πραγματοποιήσουμε η προσπάθειά μας δεν αρκεί. Ας αφήσουν τα παιδιά να μιλήσουν. Εχουν προτάσεις, ιδέες», κατέληξε.
Οι μικροί καλλιτέχνες πάντως ήταν αυστηροί με τους γονείς τους, καταγγέλλοντάς τους για συχνές παραβάσεις του ΚΟΚ, φέρνοντάς τους σε αμηχανία.
Και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Οι 12 από τις ζωγραφιές της έκθεσης θα επιλεγούν για τη δημιουργία του θεματικού ημερολόγιου της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2018. Στην επιτροπή συμμετέχει και η ηθοποιός Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη από τα έργα των παιδιών, και «μάλιστα αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι τα παιδιά ζητούν από τους μεγάλους να τηρούν τους κανόνες, που οι ίδιοι θεσπίζουν αλλά στο τέλος παραβαίνουν, όπως για παράδειγμα η αλόγιστη χρήση του κινητού εν ώρα οδήγησης».
Στην εκδήλωση παρέστη και η πρόεδρος του συλλόγου «Ελπίδα» και πρέσβειρα της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αλλά και ο οδηγός αγώνων ταχύτητας Ιαβέρης, ο οποίος αναφερόμενος στα πρόσφατο τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας υπογράμμισε ότι «η πιο δυστυχής στιγμή για έναν άνθρωπο είναι να χάσει παιδί κι εγγόνι».
Τη δυνατότητα να δώσουν τη δική τους οπτική στο θέμα έχουν και παιδιά που θα επισκέπτονται την έκθεση, ζωγραφίζοντας τις δικές τους δημιουργίες με θέμα την οδική ασφάλεια. Ακόμη, θα μπορούν να εκπαιδευτούν στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που υπάρχει μέσα στον χώρο.
Η έκθεση είναι δωρεάν και ανοιχτή για το κοινό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8 το βράδυ το Σάββατο, έως τις 8 Απριλίου. Εχει στόχο την ευαισθητοποίηση στο θέμα της οδικής ασφάλειας για την αποφυγή και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την καλλιέργεια οδικής παιδείας και συμπεριφοράς στα παιδιά από μικρή ηλικία.
Στοχεύει ακόμη στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την ενεργοποίησή τους, ώστε να σταματήσει η χώρα μας να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με πρόσκληση της Ελληνικής Αστυνομίας, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σώματος, προς τα παιδιά και τους γονείς τους να στείλουν ηλεκτρονικά ζωγραφιές, με θέμα «Ταξιδεύω με ασφάλεια στις γιορτές – συμβουλές στους γονείς» και σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα», αλλά και με ανθρώπους από τον χώρο του πολιτισμού και των επιχειρήσεων.